Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. studenoga 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

#FutureOfEurope Europsko područje obrazovanja do 2025.

Zahuktala se rasprava o budućnosti Europe: Europska komisija danas izlaže svoju viziju stvaranja europskog područja obrazovanja do 2025. Iznesenim idejama pridonijet će se sastanku na vrhu europskih čelnika u Göteburgu 17. studenoga 2017., na kojem...

Europsko obrazovno područje

Komisija vjeruje kako je u zajedničkom interesu svih država članica da u potpunosti iskoriste potencijal obrazovanja i kulture kao pokretača gospodarskog rasta, stvaranja radnih mjesta i socijalne pravednosti te načina da se iskusi sva raznolikost europskog identiteta.

Potpredsjednik Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: Zajedničkim trudom Europa kao cjelina mogla bi oblikovati svoju budućnost, bolje se nositi s izazovima s kojima se suočava te postati otpornija. Jedno je od najvećih postignuća Europe povezivanje kontinenta unutar područja slobodnog kretanja radnika i građana. No i dalje postoje prepreke za mobilnost u području obrazovanja. Do 2025. trebali bismo živjeti u Europi u kojoj učenje, studiranje i istraživanje nisu ograničeni granicama, a boravak u drugoj državi članici radi studiranja, učenja ili posla se podrazumijeva.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Dok razmatramo budućnost Europe, moramo izraditi ambiciozan zajednički program za iskorištavanje kulture i učenja kao pokretača jedinstva. Obrazovanje je ključno jer njime stječemo vještine koje su nam potrebne kako bismo postali aktivni članovi sve složenijih društava. Obrazovanje nam pomaže da se prilagodimo svijetu koji se brzo mijenja, da razvijemo europski identitet, da razumijemo druge kulture, da steknemo nove vještine koje su nam potrebne u društvu koje je mobilno, multikulturalno i sve više digitalno.

Pojedinosti

Datum objave
14. studenoga 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj