Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Fond Europskog vijeća za inovacije: prva vlasnička ulaganja u revolucionarne inovacije u iznosu od 178 milijuna eura

Komisija je danas najavila prvi krug izravnih vlasničkih ulaganja putem novog Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC). U 42 vrlo inovativna perspektivna nova poduzeća te mala i srednja poduzeća uložit će se vlasnički kapital ukupne vrijednosti od...

Fond Europskog vijeća za inovacije: prva vlasnička ulaganja u revolucionarne inovacije u iznosu od 178 milijuna eura

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: U Europi ima mnogo inovativnih i perspektivnih novih poduzeća, ali ona nažalost često ne uspiju proširiti svoje poslovanje ili ga premjeste izvan Europe. Ovaj novi oblik financiranja kombinacija je bespovratnih sredstava i vlasničkog kapitala te je dostupan jedino preko Europskog vijeća za inovacije. Zahvaljujući njemu vrlo inovativna poduzeća nadoknadit će manjak financijskih sredstava i privući dodatna privatna ulaganja, što će im omogućiti daljnji rast u Europi.

Kako bi poduzeća mogla brže rasti, u svako se od njih ulaže kapital u vrijednosti od 500 000 do 15 milijuna eura te se na taj način dopunjuje financiranje bespovratnim sredstvima koja su već dodijeljena u okviru EIC-ova pilot-programa Akcelerator. Ovo je prvi put da Komisija u perspektivna nova poduzeća ulaže izravni vlasnički ili kvazivlasnički kapital, odnosno vlasnički kapital u kombinaciji s bespovratnim sredstvima, a očekuje se da će vlasnički udjeli iznositi od 10 % do 25 %.

Od prosinca 2019. u okviru EIC-ova Akceleratora za financiranje bespovratnim sredstvima u vrijednosti većoj od 563 milijuna eura već su odabrana ukupno 293 poduzeća. Među njima je odabrano 159 poduzeća u koja će se usto uložiti i vlasnički kapital iz novog Fonda EIC-a. Današnjom najavom obuhvaćena su 42 poduzeća koja su prva iz te skupine uspješno prošla postupke evaluacije i dubinske analize. Za preostalih 117 poduzeća ti su postupci još uvijek u tijeku, a ulaganja će uslijediti ovisno o njihovu ishodu.

CorWave: prvo poduzeće iz EU-a koje je potpisalo sporazum o ulaganju s Fondom EIC-a

Prva sredstva u okviru izravnog vlasničkog ulaganja dodijeljena su vrlo inovativnom francuskom poduzeću CorWave. Njegova je misija na novu razinu podići standarde skrbi za pacijente s po život opasnim zatajenjem srca. Ulaganje iz Fonda EIC-a u iznosu od 15 milijuna eura bilo je ključno jer je potaknulo dodatne ulagače da u četvrtoj fazi početnog financiranja tog francuskog MSP-a zajedno ulože 35 milijuna eura.

Tim će se znatnim ulaganjima poduzeću CorWave omogućiti da svoje inovativno medicinsko rješenje, uređaj za mehaničku potporu lijevoj klijetki (Left Ventricular Assist Device, LVAD), uspješno stavi na tržište i proširi ga. Zahvaljujući LVAD-u uvelike će se poboljšati životi osoba s teškim zatajenjem srca jer će se prepoloviti broj ozbiljnih komplikacija i potreba za ponovnom hospitalizacijom, a pritom će im se znatno unaprijediti kvaliteta života. Usto, zbog velikog potencijala za rast poduzeća CorWave u Uniji će se otvoriti visokokvalitetna radna mjesta.

Sljedeći koraci za korisnike

U tijeku je zaključivanje sporazuma o ulaganju s drugim ciljnim poduzećima, a pojedinosti o tome bit će objavljene uskoro. U nastavku navodimo nekoliko poduzeća iz prvog kruga ulaganja.

  • Hiber (Nizozemska) međunarodno je poduzeće za satelitsku i komunikacijsku tehnologiju koje pruža globalnu i cjenovno pristupačnu povezivost za internet stvari.
  • XSUN (Francuska) posluje u području solarnih letjelica te projektira energetski neovisne bespilotne letjelice koje su potpuno samostalne, odnosno mogu funkcionirati bez ljudske intervencije.
  • GEOWOX LIMITED (Irska) tehnološko je poduzeće koje se bavi automatiziranim vrednovanjem nekretnina služeći se pritom visokokvalitetnim otvorenim podacima i modelima strojnog učenja.
  • EPI-ENDO PHARMACEUTICALS EHF (Island) farmaceutsko je poduzeće usmjereno na razvoj portfelja lijekova sa zaštićenim imenom kojima bi se doprinijelo smanjenju ogromnog globalnog tereta kroničnih bolesti dišnog sustava.

Ta su prva ulaganja potvrđena nakon što su vanjski stručnjaci izvršili temeljitu evaluaciju te je proveden postupak dubinske analize pod nadzorom vanjskih suradnika i ulagača iz Odbora za ulaganja Fonda EIC-a, a konačnu je odluku donijelo Upravno vijeće Fonda EIC-a.

Kontekst

Fond Europskog vijeća za inovacije (EIC) osnovan je u lipnju 2020. kao revolucionarna Komisijina inicijativa za izravna vlasnička i kvazivlasnička ulaganja (u iznosu od 500 000 do 15 milijuna eura) u kapital perspektivnih novih poduzeća i MSP-ova. To je prva intervencija EU-a u obliku izravnih vlasničkih ulaganja. U sadašnjoj fazi Fond ulaže vlasnički kapital u kombinaciji s bespovratnim sredstvima u okviru mješovitog financiranja putem Akceleratora, pilot-programa EIC-a. Mogu se dodijeliti sredstva (bespovratna sredstva i vlasnički kapital) u maksimalnom iznosu od 17,5 milijuna eura.

Cilj je Fonda EIC-a nadoknaditi kritični manjak sredstava s kojim se inovativna poduzeća suočavaju kada trebaju komercijalizirati tehnologije koje su doveli do visoke razine tehnološke spremnosti. Fond će pomoći da se taj manjak sredstava nadoknadi već u početnoj fazi, u kojoj tržište poduzetničkog kapitala u Uniji i dalje zaostaje u usporedbi s globalnim tržištem. Glavna svrha Fonda nije maksimizirati povrat ulaganja, već ostvariti velik učinak ulaganjem dugoročnog kapitala u rast poduzeća u sektoru revolucionarnih i disruptivnih tehnologija.

Cilj je Fonda podupirati ravnopravnost i ravnotežu spolova te uvelike pridonijeti održivosti, s posebnim naglaskom na zdravstvo, otpornost te zelenu i digitalnu tranziciju. U današnje je vrijeme njegova uloga još važnija zato što je kriza uzrokovana koronavirusom snažno utjecala na mnoge MSP-ove u Uniji, među kojima su i brojna inovativna perspektivna nova poduzeća.

Više informacija

Mogućnosti ulaganja putem Europskog vijeća za inovacije

Internetske stranice Europskog vijeća za inovacije

CorWave – priopćenje za medije od 6. siječnja 2021.

Pojedinosti

Datum objave
7. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj