Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. veljače 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Filmovi financirani sredstvima EU-a na Berlinaleu osvojili Zlatnog medvjeda i dva Srebrna medvjeda

Među nagrađenim filmovima na 68. izdanju Berlinalea bila su i dva filma financirana iz programa Kreativna Europa – MEDIA za potporu razvoju i distribuciji europskih filmova.

Berlinale 2018.

Film „Touch Me Not“ redateljice Adine Pintilie osvojio je Zlatnog medvjeda za najbolji film, dok je „Las Herederas“ (The Heiresses) Marcela Martinessija osvojio Srebrnog medvjeda u kategoriji Alfred Bauer, u kojoj se nagrađuju filmovi kojima se otvaraju novi vidici, te Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu, Paragvajku Anu Brun.

Dugometražni prvijenac Adine Pintilie „Touch me not“ osvojio je i nagradu za najbolji prvi dugometražni film koju dodjeljuje GWFF (Društvo za upravljanje kinematografskim i televizijskim pravima). Ta rumunjsko-njemačko-češko-bugarsko-francuska koprodukcija financirana je iz programa MEDIA u svojoj razvojnoj fazi.

Paragvajsko-urugvajsko-njemačko-brazilsko-norveško-francuska koprodukcija „Las Herederas“ (The Heiresses) financirana je iz programa MEDIA putem sredstava za međunarodne koprodukcije.

Ukupno je osamnaest filmova prikazanih na Berlinaleu razvijeno ili distribuirano uz potporu u iznosu od 895 000 eura iz programa Kreativna Europa – MEDIA.

Pojedinosti

Datum objave
26. veljače 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj