Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europsko vijeće za inovacije najavljuje novi val pobjedničkih start-up poduzeća

Komisijino Europsko vijeće za inovacije odabralo je 65 inovativnih start-up poduzeća i MSP-ova kojima će dodijeliti 363 milijuna eura za revolucionarne inovacije. Svako će poduzeće dobiti kombinaciju bespovratnih sredstava i vlasničkog kapitala u...

Europsko vijeće za inovacije najavljuje novi val pobjedničkih start-up poduzeća

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Akcelerator EIC-a jedinstven je europski instrument za financiranje Europskog vijeća za inovacije. Privlačenjem privatnih ulagača podupire razvoj vrhunskih inovacija te nudi portfelj usluga za potporu njihovu širenju. Europsko vijeće za inovacije pokrenuli smo kako bismo Europu doveli na vodeće mjesto u inovacijama i novim tehnologijama ulaganjem u nova rješenja za zdravstvene, okolišne i društvene izazove s kojima se suočavamo.

Poduzeća su odabrana novim postupkom u dva kruga, koji je uveden u okviru programa Obzor Europa. Zahtjeve temeljito ocjenjuju vanjski stručnjaci, a zatim žiri sastavljen od iskusnih ulagača i poduzetnika provodi intervjue. Među odabranim poduzećima su:

  • nizozemsko poduzeće Sensius BV, koje je razvilo termoterapijski sustav za liječenje raka glave i vrata bez negativnih nuspojava,
  • francusko poduzeće Alice & Bob, koje je izumilo novu vrstu kvantnog hardvera sa samoispravljanjem za izgradnju prvih svjetskih komercijalnih kvantnih računala otpornih na pogreške,
  • litavsko poduzeće UAB INOVATYVI MEDICINA, koje je razvilo pametan, senzorni robotski sustav na daljinsko upravljanje koji omogućuje endovaskularne zahvate bez izlaganja štetnim rendgenskim zrakama,
  • norveško poduzeće Bluegrove AS, koje je uvelo najnaprednije rješenje za praćenje i predviđanje dobrobiti lososa.

Odabranih 65 poduzeća ima poslovni nastan u 16 zemalja. Potražnja za financiranjem vlasničkim kapitalom putem novog Fonda EIC-a bila je posebno velika – čak je 60 od 65 poduzeća zanimalo takvo financiranje. To znači da se očekuje da će 227 milijuna eura od ukupno 363 milijuna eura biti u obliku vlasničkih ulaganja.

Kontekst

Akcelerator EIC-a start-up poduzećima i MSP-ovima nudi bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 milijuna eura u kombinaciji s vlasničkim ulaganjima putem Fonda EIC-a u rasponu od 0,5 milijuna do 15 milijuna eura. Uz financijsku potporu svi projekti mogu koristiti i niz usluga za ubrzanje poslovanja, koje omogućuju pristup vodećem stručnom znanju, korporacijama, ulagačima i akterima inovacijskog ekosustava.

Europsko vijeće za inovacije pokrenuto je u ožujku 2021. kao velika novost u okviru programa Obzor Europa, nakon uspješne pilot-faze od 2018. do 2020. Ima proračun veći od 10 milijardi eura, od čega je otprilike 1,1 milijarda eura na raspolaganju 2021. za Akcelerator EIC-a. Većina tih sredstava otvorena je revolucionarnim inovacijama u bilo kojem području, a 495 milijuna eura namijenjeno je za strateške zdravstvene i digitalne tehnologije te rješenja povezana sa zelenim planom.

U prvoj polovici godine provedena su dva kruga izravnih vlasničkih ulaganja u okviru pilot-projekta EIC-a, u siječnju i u lipnju, te je 111 vrlo inovativnih start-up poduzeća i MSP-ova dobilo više od 500 milijuna eura za potporu revolucionarnim inovacijama. Među njima su bila dva „jednoroga”.

Početkom godine je u okviru programa Obzor Europa uveden novi i pojednostavljeni postupak podnošenja zahtjeva za financiranje prilagođen start-up poduzećima, koji u bilo kojem trenutku mogu dostaviti svoje ideje i dobiti brzu procjenu. Uspješni kandidati pozivaju se da pripreme zahtjev s potpunom dokumentacijom s pomoću besplatnog poslovnog treniranja. Potpuni zahtjevi zatim se ocjenjuju u redovitim rokovima otprilike svaka 3 mjeseca. Od ožujka je više od 4 000 start-up poduzeća i MSP-ova poslalo svoje ideje, a od njih je 801 dostavilo potpune zahtjeve do prvog roka, 16. lipnja 2021., te još 1098 do drugog roka, 6. listopada – ti se zahtjevi sad ocjenjuju. Rezultati drugog kruga Akceleratora EIC-a objavit će se do kraja godine, a sljedeći rok trebao bi biti početkom 2022.

Više informacija

Popis odabranih poduzeća

Podatkovni centar projekata EIC-a

Prijavite se za samit Europskog vijeća za inovacije

Pojedinosti

Datum objave
14. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj