Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak11. travnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europsko istraživačko vijeće dodijelilo 652 milijuna eura vodećim europskim istraživačima

Europsko istraživačko vijeće (ERC) objavilo je imena 255 voditelja istraživanja kojima će se dodijeliti bespovratna sredstva ERC-a za napredne projekte.

Znanost i istraživanje

Europsko istraživačko vijeće (ERC) objavilo je imena 255 voditelja istraživanja kojima će se dodijeliti bespovratna sredstva ERC-a za napredne projekte. Taj izvor financiranja je među najprestižnijim i najkonkurentnijim u EU-a te vodećim višim istraživačima pruža priliku za provedbu ambicioznih projekata. Nova bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 652 milijuna eura financiraju se iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor Europa. 

Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Čestitam svim novim primateljima bespovratnih sredstava ERC-a! Tim bespovratnim sredstvima podupirat će se vodeći istraživači u pomicanju granica znanja, ali i otvoriti oko 2500 radnih mjesta za postdoktorske stipendiste, studente doktorskih studija i drugo istraživačko osoblje diljem Europe. Tim se ulaganjem potiče sljedeća generacija sjajnih umova. Radujem se novim otkrićima i napretku u nadolazećim godinama.

Najavljenim bespovratnim sredstvima podupirat će se najsuvremenija istraživanja u širokom rasponu područja, od bioloških i fizikalnih do društvenih i humanističkih znanosti. Uspješni kandidati vodit će projekte na sveučilištima i u istraživačkim centrima u 19 država članica EU-a i zemljama pridruženima programu Obzor Europa. Među državama članicama EU-a najveći broj stipendiranih projekata bit će smješten u institucijama u Njemačkoj (50), Francuskoj (37) i Nizozemskoj (23). Među dobitnicima su Nijemci (50 istraživača), Francuzi (31), Britanci (28), Talijani (22) i građani 28 drugih zemalja. Natječaj je privukao 1829 prijedloga, od kojih je gotovo 14 % odabrano za financiranje. Procjene pokazuju da će se bespovratnim sredstvima otvoriti 2480 radnih mjesta u timovima novih korisnika bespovratnih sredstava.  

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije ERC-a, a više informacija o statističkim podacima dostupno je online.

Pojedinosti

Datum objave
11. travnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj