Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. rujna 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europski tjedan mobilnosti, 16. - 22. rujna 2019.

Europska komisija pokrenula Europski tjedan mobilnosti 2019. i s europskim gradovima promiče sigurnost na cestama u EU-u.

Europski tjedan mobilnosti 2019.

Danas je započeo 18. Europski tjedan mobilnosti, vodeća kampanja Europske komisije kojom se promiče čist i održiv gradski prijevoz. U kampanji će od 16. do 22. rujna sudjelovati gotovo 3000 gradova iz pedesetak zemalja koji će promicati sigurno hodanje i biciklizam uz slogan „Hodajmo zajedno!”.

Svečanost otvorenja u Bruxellesu obuhvaća okrugli stol u organizaciji Europske komisije i Globalnog saveza nevladinih organizacija za cestovnu sigurnost. EU i europski gradovi nevladinim će organizacijama „predati” obveze za sigurnost na cestama namijenjene Globalnoj ministarskoj konferenciji o sigurnosti na cestama u Stockholmu u veljači 2020., uključujući cilj EU-a – smanjenje broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda za polovicu između 2020. i 2030.

Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc izjavila je: „Ove godine želimo podsjetiti građane EU-a da je hodanje ugodna, zdrava i besplatna aktivnost. Hodanje je često poveznica između različitih oblika putovanja. EU je uložio znatne napore kako bi ujedno bilo i sigurno. Konferencija u Stockholmu bit će presudna u našoj borbi za sigurnije ceste diljem svijeta. Drago mi je što je EU, uz jaku potporu nacionalnih vlada, predvodnik u toj inicijativi. Pozivam sve druge regije diljem svijeta da, slično nama, postave ambiciozne ciljeve i pomno ih prate do ostvarenja.“ Povjerenica Bulc također je najavila nagradu za sigurnost u gradskom prometu koja će se najuspješnijim gradovima dodijeliti sljedeće proljeće.

Pojedinosti

Datum objave
16. rujna 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj