Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. studenoga 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europski stup socijalnih prava: ključan trenutak u raspravi o budućnosti Europe

Manje od dva tjedna nakon sastanka na vrhu o socijalnim pitanjima koji se održao 17. studenoga u Göteborgu, dva domaćina tog sastanka na vrhu, predsjednik Europske komisije Juncker i švedski premijer Löfven, analiziraju njegove rezultate i...

Europski stup socijalnih prava

Završno izvješće koje je danas objavljeno poslužit će kao okvir za daljnje radnje koje će se poduzeti nakon sastanka na vrhu, a koje počinju sastankom Europskog vijeća u prosincu. Rasprave između šefova država ili vlada tijekom sastanka na vrhu pokazale su da postoje brojna zajednička stajališta o potrebi da se razvije jaka i opipljiva socijalna dimenzija u Europi. U budućnosti će suočavanje s izazovima tržišta rada te usredotočenost na gospodarski i socijalni razvoj biti ključni. Sastanak na vrhu bio je prvi dio rasprave o budućnosti Europe, kako je navedeno u Planu za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju predsjednika Junckera, i prva faza na putu prema sastanku čelnika EU-a u Sibiuu 9. svibnja 2019.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Sastanak na vrhu o socijalnim pitanjima bio je ključan trenutak u raspravi o budućnosti Europe. Njime je poslana jasna poruka da se jača, demokratskija i pravednija Unija mora temeljiti na pravednom zapošljavanju, uključivom rastu i jednakim mogućnostima. S proglašenjem Europskog stupa socijalnih prava sve su institucije EU-a i svi čelnici preuzeli zajedničku odgovornost da stanu u obranu prava naših građana u svijetu koji se brzo mijenja.

Švedski premijer Stefan Löfven dodao je: Vrijeme je za ostvarivanje socijalne Europe. Moramo poboljšati uvjete života i rada građana te istovremeno povećati našu konkurentnost u okviru svjetskog gospodarstva.

Na sastanku na vrhu sudionici su ponovno potvrdili svoju zajedničku odgovornost za prevladavanje izazova s kojima se naša tržišta rada suočavaju na svim razinama. Europski parlament, Vijeće i Komisija na sastanku na vrhu proglasili su Europski stup socijalnih prava kao konkretan put za ostvarenje te zajedničke obveze. Sudionici sastanka na vrhu složili su se u duhu stupa da bi za ostvarenje potrebe za poticanjem konvergencije naših gospodarstava i društava bilo potrebno uložiti napore na svim razinama, pa bi ih stoga trebali uložiti i socijalni partneri. Potrebno je poduzeti i daljnje korake kako bi se poboljšao pristup tržištima rada i povećao broj zaposlenih muškaraca i žena, osigurali pravedni uvjeti zapošljavanja i rada te podržao prijelaz s jednog radnog mjesta na drugo ulaganjima u ljude, uzimajući u obzir raznolikost socijalnih tradicija diljem Europe.

Europsko vijeće će u prosincu nastaviti djelovati u smjeru koji je zacrtao sastanak na vrhu u Göteborgu, baveći se socijalnom dimenzijom u raspravama o budućnosti Europe. Kao sudomaćin sastanka na vrhu o socijalnim pitanjima, Europska komisija i dalje će davati svoj doprinos tim raspravama. Europski semestar za koordinaciju politika trebao bi biti glavni okvir za postizanje napretka u raspravama o socijalnoj dimenziji.

Pojedinosti

Datum objave
28. studenoga 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj