Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. ožujka 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europski semestar 2016.: manje država članica bilježi ekonomske neravnoteže nego prije godinu dana

Države članice EU-a napreduju u rješavanju neravnoteža u svojim gospodarstvima.

20150205_winter-economic-forecast.jpg

Napreduju i u provedbi preporuka po državama članicama izdanih prošle godine, iako se razina napretka među pojedinim državama i područjima politike razlikuje. Ti su napori ključni za jačanje europskog oporavka i poticanje konvergencije. Oni odražavaju i naglasak ovogodišnjeg europskog semestra: ponovno pokretanje ulaganja te provedba strukturnih reformi i odgovornih fiskalnih politika.

Komisija je prošlog studenoga odlučila da je za 18 država članica potrebno provesti detaljna preispitivanja radi procjene toga bilježe li te države makroekonomske neravnoteže i, ako bilježe, koliko su one ozbiljne. Komisija je za šest država među njima zaključila da ne bilježe neravnoteže u okviru postupka zbog makroekonomskih neravnoteža. Dvanaest država bilježi neravnoteže ili prekomjerne neravnoteže.

Potpredsjednik Valdis Dombrovskis, nadležan za euro i socijalni dijalog, izjavio je: „Gospodarstvo EU-a i dalje se oporavlja te mnoge države članice napreduju u rješavanju strukturnih problema svojih gospodarstava. Smatra se da manje država članica bilježi neravnoteže nego prošle godine. Ipak i dalje postoje problemi koji su izvor ranjivosti u više država članica. Strukturne reforme moraju se pojačati kako bi naša gospodarstva postala konkurentnija. Države članice moraju i dalje nastojati, među ostalim, smanjivati visoki javni i privatni dug, rješavati neučinkovitosti na tržištu rada, osiguravati održivost socijalnih sustava i poboljšavati poslovno okruženje.”

Povjerenica Marianne Thyssen, nadležna za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: „Iako se stanje razlikuje od jedne države članice do druge, one općenito napreduju u vraćanju nezaposlenih osoba na tržište rada, uključujući mlade ljude. Europskim semestrom i dalje se u državama članicama podupiru reforme kojima se građanima pomaže u vraćanju na radna mjesta.”

Povjerenik Pierre Moscovici, nadležan za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Danas jasno vidimo da one države koje su išle najdalje i bile najbrže u reformiranju svojih gospodarstava ubiru plodove tih napora. Ostale države moraju pojačati svoje napore ako žele svojim građanima omogućiti veći rast i više radnih mjesta. Sada smo predstavili detaljnu dijagnozu izazova u svakoj od država članica te se radujem raspravi o tim izazovima s nacionalnim nadležnim tijelima kako bismo poduprli i ohrabrili prijeko potrebne reforme.”

Kontekst

Rano objavljivanje navedenih izvješća po državama članicama dio je napora u cilju pojednostavnjivanja i jačanja europskog semestra u skladu s izvješćem petorice predsjednika i koracima koje je Komisija najavila za dovršetak europske ekonomske i monetarne unije. Neki su od tih koraka započeti prošle godine, a ove godine ta se praksa potvrđuje kako bi se na samom početku europskog semestra omogućio pravi dijalog o europskim prioritetima, uključujući izazove povezane s europodručjem, i kako bi se osiguralo više vremena za dijalog s državama članicama i dionicima na svim razinama u cilju rasprave o njihovim prioritetima. U tim se izvješćima odražava i veći naglasak na zapošljavanje i socijalna pitanja koji Komisija unosi u europski semestar.

Više:

Priopćenje: IP-16-591

Izvješće za Hrvatsku

Trenutačno stanje - zima 2016. - informativni članak

Pojedinosti

Datum objave
8. ožujka 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj