Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski savez za baterije: ministarski sastanak o napretku i budućim mjerama

Komisija je danas održala 5. ministarski sastanak u okviru Europskog saveza za baterije. Potpredsjednik Maroš Šefčovič, povjerenici Thierry Breton, Nicolas Schmit i Elisa Ferreira te potpredsjednici Europske investicijske banke Ambroise Fayolle i...

Europski savez za baterije: ministarski sastanak o napretku i budućim mjerama

Sastanak je bio sazvan kako bi se raspravilo o napretku postignutom od posljednjeg ministarskog sastanka 2019. i utvrdili najvažniji prioriteti, kao što su opskrba sirovinama i aktivnim materijalima u EU-u te pristup kvalificiranim radnicima. Sudionici su ponovno potvrdili potpunu predanost projektu u okviru Europskog saveza za baterije i zajedničkim naporima u izgradnji inovativnog, održivog i globalno konkurentnog vrijednosnog lanca baterija u Europi.

Dogovorili su se i oko niza mjera, uključujući, među ostalim, donošenje predložene Uredbe o baterijama do 2022., pokretanje okruglog stola o održivom rudarenju sirovina, objava niza načela EU-a na kojima se temelji industrijsko djelovanje u segmentu sirovina i stvaranje posebne platforme za suradnju kako bi se regijama EU-a pomoglo u rješavanju problema nedostatka vještina u području baterija s pomoću Fonda za pravednu tranziciju.

Komisija je također potaknula države članice da projekte u području baterija uključe u svoje nacionalne planove za oporavak i otpornost. Od pokretanja Europskog saveza za baterije u listopadu 2017. u Europskoj uniji razvilo se oko 70 industrijskih projekata i prikupile rekordno visoke razine ulaganja. Konkretno, Komisija je odobrila dva važna projekta od zajedničkog europskog interesa za baterije, u siječnju ove godine i prosincu 2019., u kojima je sudjelovalo 59 poduzeća iz 12 država članica i koji su privukli oko 20 milijardi eura u privatnim i javnim ulaganjima. Komisija je u prosincu 2019. predložila i novu uredbu o baterijama koja se temelji na održivosti i kružnosti.

Rad Europskog saveza za baterije temelji se na Komisijinu Strateškom akcijskom planu za baterije koji sadržava širok raspon mjera za potporu svim aspektima vrijednosnog lanca. Više informacija dostupno je ovdje. Ovdje možete pogledati konferenciju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
12. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj