Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. studenoga 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski program sigurnosti – trenutna situacija

Komisija je 28. travnja 2015. donijela Europski program sigurnosti u kojem je iznijela glavna djelovanja kojima namjerava zajamčiti djelotvoran odgovor EU-a.

150609ec1-detail.jpg

Komisija je 28. travnja 2015. donijela Europski program sigurnosti u kojem je iznijela glavna djelovanja kojima namjerava zajamčiti djelotvoran odgovor EU-a na terorizam i prijetnje sigurnosti u Europskoj uniji u razdoblju od 2015. do 2020.

U Programu su prepoznata tri prioriteta:

  • borba protiv terorizma
  • sprječavanje radikalizacije
  • suzbijanje organiziranog kriminala te
  • borba protiv kibernetičkog kriminala.

Od njegova donošenja znatan napredak ostvaren je u području zakonodavnih i tehničkih poboljšanja baze podataka Schengenskog informacijskog sustava, zajedničkih pokazatelja rizika glede stranih boraca terorista, uspostave jedinice EU-a za rad u vezi s prijavljenim internetskim sadržajima u Europolu, EU ova foruma o internetu koji će biti pokrenut 3. prosinca 2015., uspostave centra izvrsnosti Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji 1. listopada 2015., uspostave platforme koja okuplja financijsko-obavještajne jedinice iz država članica te razvoja praktičnih alata i smjernica, npr. priručnika, za pomoć osoblju na terenu, timovima za hitne intervencije i stručnjacima za provedbu zakona.

Informativni članak o stanju provedbe Europskog programa sigurnosti.Pojedinosti

Datum objave
17. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj