Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. ožujka 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europski povjerenik Hogan završio radni posjet Hrvatskoj

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan boravio je u radnom posjetu u Republici Hrvatskoj 23. i 24. ožujka 2017.

Povjerenik Phil Hogan u razgocoru s medijima

Prvog dana svog posjeta 23. ožujka 2017. sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske g. Andrejem Plenkovićem i s ministrom poljoprivrede g. Tomislavom Tolušićem s kojim je razmijenio mišljenje o stanju zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Povjerenik Hogan posjetio je i Hrvatski sabor gdje se susreo s članovim saborskog Odbora za poljoprivredu, Odbora za europske poslove te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Istog dana, povjerenik Hogan posjetio je i peradarsku farmu na obiteljskom gospodarstvu Zore Dužaić u Kominu (Sv. Ivan Zelina).

Drugog dana službenog posjeta Republici Hrvatskoj povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan u prostorima Laube u Zagrebu sudjelovao je na konferenciji upriličenoj u povodu dodjele nagrade najboljem mladom poljoprivredniku Hrvatske na kojoj je zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i zastupnicom u Europskom parlamentu Marijanom Petir proglasio najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske. Na konferenciji se uz najboljeg mladog poljoprivrednika predstavilo i deset mladih poljoprivrednika Hrvatske koji su bili u užem izboru za titulu najboljeg.

Nakon ceremonije svečanog proglašenja najboljeg mladog poljoprivrednika i panela s laureatima, povjerenik Hogan je tijekom Dijaloga s građanima odgovarao na pitanja dvjestotinjak prisutnih građana, a pridružili su mu se i ministar Tomislav Tolušić i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Ovaj Dijalog s građanima nastavak je serije Dijaloga koje povjerenici Europske komisije održavaju s građanima diljem Europe u svim zemljama članicama Europske unije s ciljem neposredne razmjene mišljenja i prijedloga o viziji i ciljevima Europske unije. Ovo je bio drugi Dijalog koji je održan ove godine u Hrvatskoj, a s obzirom na veliki iskazani interes okupljenih građana, očito je da europske teme nailaze na sve više interesa u Hrvatskoj.

Pitanja koja su postavljana odnosila su se na djelokrug rada povjerenika Hogana – poljoprivreda i ruralni razvoj kao i na pitanja koja se odnose na probleme i izazove s kojima se suočava Europa, a raspravu je moderirao Mislav Togonal. Dijalog s građanima je bilo moguće pratiti i uživo, a pitanja su postavljana i putem twittera uz korištenje hashtaga #EUdialogues.

Povjerenik je izražavajući zadovoljstvom boravkom u Hrvatskoj naglasio: "Zajednička poljoprivredna politika je najuspješnija svjetska poljoprivredna politika koja je u državama članicama Europske unije polučila izuzetne rezultate. I Hrvatska kao najmlađa država članica koristi podršku i sredstava osigurana unutar te politike. Tako će se u razdoblju od 2014. - 2020. investirati 3,5 milijardi eura u hrvatski poljoprivredni sektor i ruralna područja. U tijeku je opsežno savjetovanje o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike kako bismo još bolje mogli odgovoriti na društvene, političke, ekološke i gospodarske izazove današnjice; stoga pozivamo hrvatske poljoprivrednike ali i sve zainteresirane da se aktivno uključe u raspravu i ispune upitnik. Pored toga, uključivanje mladih u proces poljoprivredne proizvodnje važan je segment napretka Zajedničke poljoprivredne politike i zato u suradnji s Europskom investicijskom bankom nastojimo osigurati povoljnu financijsku podršku za mlade poljoprivrednike, uz stvaranje i drugih povoljnih uvjeta unutar programa ruralnog razvoja."

Pojedinosti

Datum objave
24. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj