Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak23. studenoga 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski plan za borbu protiv raka: stupila na snagu zabrana aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda

Nova pravila počet će se u potpunosti primjenjivati od 23. listopada 2023., a nakon isteka tromjesečnog prijelaznog razdoblja, kako bi se iscrpile postojeće zalihe aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda.

Europski plan za borbu protiv raka: stupila na snagu zabrana aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda

Europska komisija pozdravlja današnje stupanje na snagu zabrane aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda. Ta je zabrana odgovor na znatno povećanje njihove prodaje diljem EU-a. Pridonijet će postizanju cilja utvrđenog u europskom planu za borbu protiv raka, odnosno stvaranju „generacije bez duhana”, pri čemu je cilj da da do 2040. manje od 5 % stanovništva konzumira duhan.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Duhan uzrokuje 90 % raka pluća. Ključno je zauzeti čvrst stav kako bi se smanjila konzumacija duhana, posebno s obzirom na to da svjedočimo stalnom uvođenju novih proizvoda na tržište. Zahvaljujući zabrani, naši građani, a posebno mladi, bit će bolje zaštićeni od štetnih učinaka tih proizvoda. Time smo korak bliže „generaciji bez duhana”.“

Države članice sad imaju osam mjeseci za prenošenje Delegirane direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo. Nova pravila počet će se u potpunosti primjenjivati od 23. listopada 2023., a nakon isteka tromjesečnog prijelaznog razdoblja, kako bi se iscrpile postojeće zalihe aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda. 

Više informacija o radu Komisije u području duhana dostupno je na ovoj stranici.

Pojedinosti

Datum objave
23. studenoga 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj