Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europski mjesec raznolikosti: Komisija objavljuje dobitnike prvih nagrada za prijestolnice uključivosti i raznolikosti

Kandidatima u svim kategorijama ocjenjivački sud dodijelio je bodove na temelju niza kriterija, uključujući prirodu i opseg inicijativa, njihov učinak i uključenost osoba izloženih diskriminaciji u oblikovanje politika.

Europski mjesec raznolikosti: Komisija objavljuje dobitnike prvih nagrada za prijestolnice uključivosti i raznolikosti

Europska komisija danas je objavila dobitnike prvih nagrada za europske prijestolnice uključivosti i raznolikosti, čiji je cilj istaknuti gradove i regije EU-a koji drugima mogu služiti kao primjer u provedbi uključivih politika. Pobjednici u pet država članica – Hrvatskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i Švedskoj – priznati su za njihov rad na izgradnji pravednijih društava promicanjem raznolikosti i uključivosti u pogledu roda, rasnog i etničkog podrijetla, vjere i uvjerenja, invaliditeta, dobi, prava LGBTIQ osoba i integracije Roma.

Njemački grad Köln osvojio je prvo mjesto u kategoriji „lokalnih vlasti u gradovima s više od 50 000 stanovnika” za svoju strategiju za povećanje raznolikosti i uključenosti, drugo mjesto osvojio je švedski grad Göteborg, a španjolski grad Barcelona treće. Hrvatski grad Koprivnica osvojio je zlato u kategoriji „lokalnih vlasti u mjestima s manje od 50 000 stanovnika” za svoju strategiju za potporu osobama s invaliditetom, srebro u toj kategoriji osvojio je njemački Ingelheim na Rajni, a broncu španjolska Antequera. Španjolska regija Andaluzija zlato je odnijela u trećoj kategoriji, koja se odnosi na uključivanje romske zajednice, za svoj sveobuhvatan plan u tom području. Srebro je u toj kategoriji osvojio švedski grad Göteborg, a broncu rumunjski Grădinari.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Znamo da se u kriznim vremenima ranjive skupine suočavaju s povećanim rizicima. Danas nagrađujemo gradove koji služe kao primjer u zaštiti dostojanstva i slobode svih članova naših zajednica. Odajući priznanje tim gradovima prepoznajemo važnost inicijativa kojima se na bilo kojoj razini promiču vrijednosti na kojima se temelji naša Unija.

Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli izjavila je: Čestitamo svim dobitnicima prve nagrade za europske prijestolnice uključivosti i raznolikosti. Zahvaljujemo i lokalnim vlastima koje su odgovorile na poziv Europske komisije na promicanje i podupiranje raznolikosti. Danas su te lokalne vlasti na najbolji mogući način pokazale kako zajedno možemo očuvati jednakost i raznolikost te voditi računa o uključivosti.

Kontekst

Godišnje nagrade za europske prijestolnice uključivosti i raznolikosti pokrenute su u okviru Akcijskog plana EU-a za antirasizam za razdoblje 2020. – 2025. i dio su rada Komisije na Uniji ravnopravnosti.

Prijave za prvo izdanje bile su otvorene od 22. studenoga 2021. do 15. veljače 2022. Kandidatima u svim kategorijama ocjenjivački sud dodijelio je bodove na temelju niza kriterija, uključujući prirodu i opseg inicijativa, njihov učinak i uključenost osoba izloženih diskriminaciji u oblikovanje politika.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada objavljeni su na današnjoj internetskoj svečanosti povodom pokretanja Europskog mjeseca raznolikosti 2022.

Europski mjesec raznolikosti prvi je put održan u svibnju 2020. u okviru 10. obljetnice platforme EU-a za povelje o raznolikosti. U tom se mjesecu odaje priznanje organizacijama koje naporno rade na izgradnji jednakih i uključivih okruženja u korist svih. Ova je inicijativa dio rada Europske komisije na borbi protiv diskriminacije i promicanju raznolikosti i uključivosti na radnim mjestima.

EU financira inicijative za promicanje raznolikosti i uključenosti te borbu protiv nejednakosti i diskriminacije, među ostalim među Romima. U vrijednosti od 1,55 milijardi eura za razdoblje 2021. – 2027. program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) dosad je najveći fond EU-a za promicanje prava i vrijednosti u EU-u.

Više informacija

Raznolikost u EU-u – inicijative i nagrada za 2022.

Materijali za medije i društvene mreže

Sažetak o nagradi za medije

Vodič EUFRA-e o gradovima ljudskih prava u EU-u

Pojedinosti

Datum objave
29. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj