Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europski klimatski pakt: uključivanje građana u oblikovanje zelenije Europe

Europska komisija danas je pokrenula europski klimatski pakt, inicijativu na razini EU-a kojom poziva građane, zajednice i organizacije da se angažiraju u borbi protiv klimatskih promjena i izgradnji zelenije Europe. Klimatski pakt je dio europskog...

Europski klimatski pakt: uključivanje građana u oblikovanje zelenije Europe

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans izjavio je: Europski klimatski pakt okupit će sve one koji žele nešto poduzeti za dobrobit našeg planeta. Namjera je svima u Europi pomoći da daju svoj doprinos u svakodnevnom životu, dati im priliku da se aktivno uključe u zelenu tranziciju i inspiriraju jedni druge. U borbi protiv klimatskih promjena svatko od nas može nešto poduzeti i svi možemo doprinijeti.

Komisija je prije godinu dana pokrenula europski zeleni plan za preobrazbu EU-a u pravedno, zdravo, održivo i prosperitetno društvo i bolji odnos prema prirodi. Komisija uvodi politiku i propise koji su potrebni za sustavne promjene, ali rješenja opisana u zelenom planu mogu biti uspješna samo ako se svi uključe i aktivno doprinose.

Informiranje javnosti i popratne mjere

Europski klimatski pakt omogućuje ljudima svih zanimanja i iz svih društvenih slojeva da se povežu i kolektivno razvijaju i provode rješenja za klimatske probleme, od najmanjih do najvećih. Ako razmjenjujemo ideje i inspiriramo jedni druge, naš će kolektivni utjecaj biti višestruko veći. Pakt je otvorena, uključiva i rastuća inicijativa za zaštitu klime. Regije, lokalne zajednice, industrija, škole i civilno društvo pozvani su da razmjenjuju informacije o klimatskim promjenama i uništavanju okoliša te o tome kako se nose s tim problemima koji nam ugrožavaju egzistenciju. Radom na internetskoj platformi i u dijalogu i razmjeni mišljenja s građanima poticat će se povezivanje digitalne i zelene tranzicije.

Komisija danas objavljuje otvoreni poziv pojedincima i organizacijama da postanu ambasadori klimatskog pakta. Ambasadori klimatskog pakta svojim će primjerom motivirati svoju zajednicu da se angažira u zaštiti klime.

Ideja iza klimatskog pakta je pomoći u širenju znanstveno utemeljenih informacija o klimatskim promjenama i dati praktične savjete građanima za donošenje odluka u svakodnevnom životu. Podupirat će se lokalne inicijative i poticati pojedince i kolektive na preuzimanje konkretnih obveza zaštite klime kako bi se lakše došlo do potpore i osiguralo sudjelovanje.

U početnoj fazi prioritet će biti mjere u četiri područja koja donose neposrednu korist ne samo za klimu i okoliš već i za zdravlje i dobrobit građana: zelene površine, zelena mobilnost, energetski učinkovite zgrade i zelene vještine. Ciljevi pakta su otvoreni i razvijat će se na temelju ideja i doprinosa uključenih ljudi i organizacija. Održavat će se godišnji susreti na kojima će sudionici moći podijeliti svoje znanje i iskustvo.

Službeno pokretanje inicijative

Europski klimatski pakt službeno će pokrenuti izvršni potpredsjednik Frans Timmermans u videokonferenciji koja će se održati 16. prosinca od 9 do 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Bit će to prilika za predstavljanje prvih ambasadora europskog klimatskog pakta, raspravu o predstojećim obvezama u okviru pakta i izlaganja posebnih gostiju o onome što svatko od nas može poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena.

Uzimajući u obzir brojnost i raznolikost klimatskih mjera u Europi, Komisija poziva pojedince, poduzeća i organizacije civilnog društva da organiziraju popratna događanja uz klimatski pakt. To bi omogućilo rasprave na različitim jezicima kako bi se doprlo do lokalnih zajednica, posvetila veća pozornost određenim temama ili istaknula uloga određenih skupina ili sektora u klimatskom paktu.

Kontekst

Europska komisija je europski klimatski pakt prvi put najavila u političkim smjernicama predsjednice von der Leyen, objavljenima u srpnju 2019. U Komunikaciji o europskom zelenom planu u prosincu 2019. dodatno su razrađeni ciljevi klimatskog pakta. Rezultati otvorenog javnog savjetovanja koje je trajalo od ožujka do lipnja 2020. pridonijeli su pripremi danas objavljene Komunikacije.

Više informacija

Komunikacija o europskom klimatskom paktu

Europski klimatski pakt – internetske stranice

Pokretanje europskog klimatskog pakta

Europski zeleni plan

Pojedinosti

Datum objave
9. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj