Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. siječnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski informacijski sustav kaznene evidencije

Kolegij povjerenika je danas raspravljao o prijedlogu jednostavnije razmjene kaznene evidencije državljana trećih zemalja u EU-u putem Europskog informacijskog sustava kaznene evidencije (ECRIS).

eu_stamp.jpg

Kolegij povjerenika danas je raspravljao o jednom od ključnih djelovanja najavljenih u Programu sigurnosti.

Europski informacijski sustav kaznene evidencije (ECRIS) nadogradit će se radi jednostavnije razmjene kaznene evidencije državljana trećih zemalja.

Sustav ECRIS, uspostavljen 2012., nacionalnim pravosudnim tijelima omogućuje da za potrebe sudskih postupaka ili kaznenih istraga dobiju informacije o prethodnim kaznenim osudama u drugim državama članicama. To omogućuje brzu i učinkovitu razmjenu informacija među nacionalnim tijelima te pridonosi uspješnijoj borbi protiv prekograničnog kriminala i terorizma te njihovu sprečavanju.

Države članice putem sustava ECRIS godišnje razmijene približno 288 000 zahtjeva za dostavu informacija o prethodnim kaznenim osudama diljem EU-a.

ECRIS treba u potpunosti iskoristiti radi što boljeg odgovora na rastuće terorističke prijetnje koje zahtijevaju poboljšanu prekograničnu suradnju kako bi se zajamčila sigurnost građana.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová izjavila je: Napadi u Parizu u studenome potvrdili su prijeku potrebu za intenzivnijom i neometanom pravosudnom suradnjom diljem EU-a. ECRIS je važno sredstvo za suzbijanje prekograničnog kriminala jer državama članicama omogućuje razmjenu informacija o prijašnjim osudama bilo gdje u EU-u. Danas predlažemo nadogradnju tog alata kako bismo osigurali jednostavniji pristup informacijama o osudama državljana trećih zemalja. Suci, tužitelji i policija bit će bolje opremljeni za suradnju na razini EU-a, kojom će se zajamčiti sigurnost svih građana EU-a. Uključivanjem otisaka prstiju državljana trećih zemalja u ECRIS imat ćemo pouzdan alat za suzbijanje upotrebe lažnih identiteta.

Koristi koje će razmjena podataka donijeti:

  • Veća sigurnost svih građana EU-a;
  • Jačanje i poboljšanje pravosudne suradnje;
  • Smanjenje troškova i poboljšanje učinkovitosti;
  • Lakše utvrđivanje identiteta razmjenom otisaka prstiju.

Povjerenica Jourová predstavit će prijedlog 26. siječnja 2016. na neformalnom sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove. O tom će se prijedlogu još raspravljati u Vijeću ministara i Europskom parlamentu. Kad se zakonodavni postupak završi, Direktiva će stupiti na snagu godinu dana nakon objave u Službenom listu. Komisija će pomno pratiti njezinu primjenu kako bi ispitala njezinu učinkovitost.

Više: IP-16-87

Pitanja i odgovoriPojedinosti

Datum objave
19. siječnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj