Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. listopada 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europski gospodarski i socijalni odbor promijenio je svoj sastav i ima 40 % posve novih članova

Članstvo Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, glavne europske institucije koja predstavlja glas civilnog društva, obnovljeno je 21. rujna. U skladu s Ugovorom EU-a, svakih pet godina ponovno se imenuje svih 350 članova.

20140124-world-economic-annual-meeting.jpg

Ovaj put 40 % članstva EGSO-a čine sasvim novi članovi koji će sa sobom u Odbor donijeti svjež priljev ideja i energije, nadovezujući se na široko znanje i iskustvo članova čiji se mandat obnavlja. Članove imenuje Vijeće na temelju nacionalnih popisa koje predlažu države članice, na mandat od pet godina koji će teći od 2015. do 2020. godine. Popis članova kojima je obnovljen mandat može se pronaći ovdje.

Novi ili ponovno potvrđeni članovi Odbora, kojih je ukupno 350, prvi će se put sastati 6. listopada u Bruxellesu. Oni će 7. listopada izabrati novog predsjednika i dva potpredsjednika za komunikaciju i proračun s ograničenim mandatom od dvije i pol godine. Predsjednik se obično naizmjence bira između članova triju skupina Odbora (Skupina poslodavaca, Skupina radnika i Skupina raznih interesa). Dva prethodna predsjednika izabrana su između članova Skupine raznih interesa i Skupine poslodavaca.

Svaki se član pridružuje jednoj od te tri skupine, s time da se očekuje kako će se svakoj od skupina pridružiti otprilike trećina članova. Svaka od te tri skupine također bira svojeg predsjednika skupine s obnovljivim mandatom od dvije i pol godine. Glavna uloga EGSO-a je davanje mišljenja o europskim zakonodavnim prijedlozima i politikama. Mišljenja priprema njegovih šest stručnih skupina i jedno savjetodavno povjerenstvo, a obuhvaćaju širok raspon područja, kao što su socijalna i gospodarska pitanja, poljoprivreda i promet. Članovi se također pridružuju jednoj ili više stručnih skupina od kojih svaka bira predsjednika s obnovljivim mandatom od dvije i pol godine.

Članovi saziva 2015. – 2020. - Hrvatska

Davor MAJETIĆ, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)
Dragica MARTINOVIĆ DŽAMONJA, direktorica Predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Bruxellesu
Violeta JELIĆ, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore (HOK)
Marija HANŽEVAČKI, glavna tajnica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS)
Anica MILIĆEVIĆ- PEZELJ, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata hrvatske (SSSH)
Vilim RIBIĆ, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja
Lidija PAVIĆ-ROGOŠIĆ, direktorica hrvatske organizacije civilnog društva ODRAZ – Održivi razvoj zajednice
Marina ŠKRABALO, viša savjetnica GONG-a
Toni VIDAN, voditelj Energetskog programa Zelene akcije/Friends of the Earth Croatia, organizacije civilnog društva za zaštitu okoliša

Pojedinosti

Datum objave
1. listopada 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj