Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. lipnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski gospodarski i socijalni odbor nagrađuje izuzetne inicijative civilnog društva

Nagrada za razvoj civilnog društva 2018. – Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština u Europi.

Nagrada za civilno društvo 2018.

Tijekom proteklih godina globalna kretanja negativno su se odrazila na politički i društveni život u Europi te su stavila na kušnju europski projekt. U Europi, unutarnje podjele, osjećaj nezadovoljstva među građanima te drastično povećanje migracija zatekli su stanovništvo i sve razine vlasti nespremnima, što je dovelo do porasta nacionalističke retorike i slabljenja uzajamne solidarnosti. U tom su kontekstu organizacije civilnog društva imale ključnu ulogu u skretanju pozornosti na potencijal europske kulturne baštine, jačajući time identitete i društva te promičući golem potencijal raznolikosti, koja predstavlja temelj naše europske povijesti.

EGSO-ovom Nagradom za civilno društvo 2018. želimo nagraditi inovativne inicijative kojima se znatno doprinijelo napretku na sljedećim područjima:

  • podizanje svijesti o višeslojnosti i bogatstvu europskih identiteta
  • iskorištavanje punog potencijala kulturnog bogatstva Europe
  • olakšavanje pristupa europskoj kulturnoj baštini i
  • promicanje europskih vrijednosti kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, sloboda, demokracija, jednakost i vladavina prava.

Nagrade u ukupnoj vrijednosti od 50 000 eura dodijelit će se najviše petoro dobitnika. Rok za podnošenje prijava je 7. rujna 2018., a svečanost dodjele nagrada održat će se u Bruxellesu 13. prosinca 2018. Za Nagradu EGSO-a za razvoj civilnog društva mogu se prijaviti organizacije civilnog društva službeno registrirane u Europskoj uniji koje djeluju na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj ili europskoj razini. Mogu se prijaviti i pojedinci.

Cjelokupan popis uvjeta i internetski obrazac za prijavu dostupni su na našim internetskim stranicama – Nagrada EGSO-a za civilno društvo 2018.

EGSO je pokrenuo Nagradu za razvoj civilnog društva, koja se ove godine dodjeljuje deseti put, kako bi nagradio i potaknuo konkretne inicijative i postignuća organizacija civilnog društva i/ili pojedinaca kojima se daje znatan doprinos promicanju zajedničkih vrijednosti na kojima počiva europska kohezija i integracija. Fokus Nagrade 2017. godine bio je na kvalitetnom zapošljavanju i poduzetništvu.

Ljubazno vas pozivamo da potaknete organizacije civilnog društva u svojoj zemlji da se prijave za EGSO-ovu Nagradu za civilno društvo 2018. i na taj način pomognete vrijednim projektima da osvoje priznanje.

Za dodatne informacije na raspolaganju vam stoji:
Odjel za medije EGSO-a – Laura Lui
+ 32 (0)2 546 91 89
laurairena [dot] luiateesc [dot] europa [dot] eu

@EESC_PRESS

VIDEOZAPIS: Kako EGSO doprinosi promjenama

Pojedinosti

Datum objave
11. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj