Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. srpnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europske snage solidarnosti: nova radna mjesta i pripravništva

Pola godine nakon što je Europska komisija pokrenula Europske snage solidarnosti i nakon što su u ožujku 2017. počela usklađivanja ponude i potražnje volonterskog angažmana počinju se otvarati tisuće radnih mjesta i pripravništava.

Europske snage solidarnosti

U tom cilju Europska komisija podupire dva projekta koja vode talijanski i francuski zavod za zapošljavanje u okviru kojih će se za do 6000 mladih ljudi ponuditi radno mjesto ili pripravništvo povezani sa solidarnošću u drugoj državi članici EU-a.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: Europskim snagama solidarnosti želimo stvoriti veće i bolje mogućnosti. Danas počinju zapošljavanja i raduje me što će snage ponuditi mladima svoj puni potencijal. U suradnji sa zavodima za zapošljavanje i partnerima na terenu ponudit ćemo tisućama mladih konkretnu priliku za posao ili pripravništvo u područjima povezanima sa solidarnošću diljem Europe. Tako će moći razvijati svoje vještine i povećati buduće izglede na tržištu rada.

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, kazao je: Veseli me da se Europske snage solidarnosti razvijaju i da su sada dopunjene ponudom novih radnih mjesta. Znamo da mnogo mladih u Europi želi pomoći drugima i da će ovaj angažman pozitivno utjecati na njih. Sudjelovanjem u Europskim snagama solidarnosti mladi Europljani steći će vrijedno iskustvo na početku karijere.

U okviru dvaju projekata koja vode francuski zavod za zapošljavanje (Pôle Emploi) i talijanska nacionalna agencija za aktivne politike tržišta rada (ANPAL) okupljeni su zavodi za zapošljavanje i organizacije iz različitih država članica EU-a, primjerice udruge poslodavaca i ustanove za osposobljavanje, kako bi se mladim ljudima od 18 do 30 godina ponudila radna mjesta ili pripravništva u područjima povezanima sa solidarnošću. Odabrani sudionici moći će u drugoj državi članici EU-a sudjelovati u vrlo različitim aktivnostima u području zdravstva, socijalne integracije, zaštite okoliša, pomoći migrantima i izbjeglicama ili pomoći u hrani. U okviru projekata želi se uspostaviti kontakte s poslodavcima, rasporediti kandidate u skladu s ponudom i potražnjom te sudionicima pružiti financijsku i drugu potporu, primjerice osposobljavanje. Projekti se financiraju iz Programa EU-a za zapošljavanje i socijalne inovacije s više od 14 milijuna eura.

Vremenski okvir i sljedeći koraci

Ta dva projekta trajat će do ožujka 2019.

Istodobno će se dodatno razvijati i konsolidirati Europske snage solidarnosti. Cilj je osigurati 100 000 radnih mjesta i pripravništava do kraja 2020.
Iskustvo stečeno u tim dvama novim projektima pridonijet će potpunoj operativnosti Europskih snaga solidarnosti do 2020. Projektima će se podupirati mladi pri traženju prekograničnog angažmana do proljeća 2019., a povezat će se i s drugim projektima kojima se Europskim snagama solidarnosti nude angažmani u području solidarnosti.

Kontekst

U svojem govoru o stanju Unije 2016. predsjednik Komisije Juncker najavio je osnivanje Europskih snaga solidarnosti kojima će se mladima od 18 do 30 godina omogućiti sudjelovanje u širokom rasponu aktivnosti solidarnosti diljem EU-a.

Više od 32 000 mladih pridružilo se Europskim snagama solidarnosti od njihova pokretanja 7. prosinca 2016. Povezivanje s organizacijama počelo je u ožujku 2017. Otada se stupilo u kontakt s oko 11 500 sudionika, a prihvaćeno je 460 angažmana. Cilj je da do kraja 2020. u Europskim snagama solidarnosti sudjeluje 100 000 mladih.

Komisija je 30. svibnja 2017. predstavila prijedlog kako bi se proračunom od 341,5 milijuna eura za razdoblje 2018.–2020. i posebnom pravnom osnovom postavili čvrsti temelji za Europske snage solidarnosti. Osim toga, Komisija je predložila da se prošire mogućnosti za mlade. Uz ponude za volontiranje, pripravništvo i zapošljavanje Europske snage solidarnosti ubuduće će sudionicima pružati mogućnost pokretanja vlastitih projekata solidarnosti ili volontiranja u skupinama.

U svrhu pripreme prijedloga Komisija je pokrenula otvorenu internetsku anketu i ciljana savjetovanja s dionicima koji su zaključeni Forumom dionika. Prije nego što stupi na snagu, prijedlog nacrta uredbe trebaju donijeti Europski parlament i Vijeće. Institucije EU-a u svojoj su se zajedničkoj izjavi obvezale da će dostaviti prijedlog do kraja ove godine.

Pojedinosti

Datum objave
10. srpnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj