Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europske snage solidarnosti 2021. – 2027.: prvi poziv na podnošenje prijedloga za potporu volonterskim aktivnostima mladih

Komisija je danas objavila prvi poziv na podnošenje prijedloga za Europske snage solidarnosti za razdoblje 2021. – 2027. Europske snage solidarnosti podupiru mlade koji žele volontirati u raznim područjima: od pomaganja ugroženim osobama do...

Europske snage solidarnosti 2021. – 2027.: prvi poziv na podnošenje prijedloga za potporu volonterskim aktivnostima mladih

Proračun novog programa za razdoblje 2021. – 2027. iznosi više od milijardu eura. Oko 275 000 mladih imat će priliku volontirati ili pokrenuti vlastite projekte solidarnosti i tako humanitarno djelovati te pomoći u rješavanju problema u društvu. U prvoj će godini biti dostupno više od 138 milijuna eura. Program će mladima od sljedeće godine omogućavati i volontiranje u okviru pružanja humanitarne pomoći EU-a u sigurnim trećim zemljama.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Solidarnost je temelj europskog projekta, kako unutar Unije, tako i u suradnji s našim partnerima u svijetu. Naš europski način života mlađim generacijama pokazuje da smo zajedno jači. Putem aktivnosti Europskih snaga solidarnosti oni to iskustvo mogu podijeliti s drugima. Taj je program uvelike usmjeren na volontiranje, putem kojeg se mlade potiče da aktivno sudjeluju u društvu, njeguju naše vrijednosti i budu pokretači promjena.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Mladi mogu znatno pridonijeti društvu. Želimo ih potaknuti da taj dio života kad se sve čini mogućim iskoriste za aktivno iskazivanje solidarnosti i sudjelovanje u aktivnostima do kojih im je stalo. Kao pripadnicima Europskih snaga solidarnosti pruža im se i neprocjenjiva prilika za stjecanje iskustva i razvoj novih vještina. Ove su godine aktivnosti i projekti posebno usmjereni na zdravstvenu prevenciju i potporu te se nadamo da će nam se brojni volonteri pridružiti u borbi protiv pandemije COVID-a 19.

Novo razdoblje programa Europskih snaga solidarnosti usmjereno je na političke prioritete EU-a te se organizacijama i mladima pruža potpora u povezanim aktivnostima. Posebno se ističu četiri područja:

  • promicanje uključivosti i raznolikosti
  • izrada projekata tako da budu „zeleniji” te poticanje održivijeg i odgovornijeg ponašanja sudionika i organizacija sudionica
  • potpora digitalnoj tranziciji putem projekata i aktivnosti kojima se potiču digitalne vještine i digitalna pismenost te povećava razumijevanje rizika i mogućnosti digitalne tehnologije
  • promicanje sudjelovanja mladih u demokratskim procesima i građanskom angažmanu.

Osim tih četiriju područja djelovanja, predviđa se i dodavanje godišnjih prioriteta za najhitnija pitanja, kao što je ove godine to slučaj s područjem zdravlja.

Da bi mogle sudjelovati u Europskim snagama solidarnosti, organizacije moraju dobiti oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da provode visokokvalitetne aktivnosti solidarnosti u skladu s načelima, ciljevima i zahtjevima programa. Svako javno ili privatno tijelo može podnijeti zahtjev za dodjelu financijskih sredstava uz pomoć nacionalnih agencija Europskih snaga solidarnosti, koje imaju sjedišta u svim državama članicama EU-a i zemljama izvan EU-a koje sudjeluju u programu (Islandu, Lihtenštajnu, Turskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji). Osim toga, skupine mladih koje su registrirane na portalu Europskih snaga solidarnosti mogu izravno podnositi zahtjeve za dodjelu financijskih sredstava za projekte solidarnosti koje su sami oblikovali i sami ih provode.

Obje vrste zahtjeva za razdoblje programa 2021. – 2027. podnose se od 15. travnja do 5. listopada 2021. Zahtjevi za dodjelu oznake kvalitete za volonterske aktivnosti u području solidarnosti mogu se podnijeti u bilo kojem trenutku. Zahtjevi za dodjelu oznake kvalitete za volonterske aktivnosti u području humanitarne pomoći podnose se do 22. rujna 2021.

Kontekst

Europske snage solidarnosti pokrenute su u prosincu 2016., a od listopada 2018. imaju oblik projekta koji financira EU, s operativnim proračunom od 375,6 milijuna eura u razdoblju 2018. – 2020. Mladima u dobi od 18 do 30 godina (odnosno 35 za humanitarne aktivnosti) volontiranje omogućava da sudjeluju u svakodnevnom radu organizacija specijaliziranih za društveno korisne aktivnosti.

Snagama se do sada pridružilo 275 000 mladih, a oko 50 000 sudionika već je aktivno. Budući da se inicijativa pokazala vrlo uspješnom, Europske snage solidarnosti nastavljaju s aktivnostima i u razdoblju 2021. – 2027. te ih proširuju na područje humanitarne pomoći EU-a.

Putem volonterskih projekata mladi imaju priliku sudjelovati u aktivnostima solidarnosti i pružati potrebnu pomoć lokalnim zajednicama. Sudionici mogu volontirati u svojoj zemlji boravišta ili izvan nje (prekogranično), i to pojedinačno ili u timovima, a aktivnosti mogu trajati najviše 12 mjeseci.

Oznakom kvalitete potvrđuje se da je organizacija voljna i sposobna provoditi visokokvalitetne aktivnosti solidarnosti u skladu s načelima, ciljevima i standardima kvalitete Europskih snaga solidarnosti. Dobivanje oznake kvalitete preduvjet je za sudjelovanje u volonterskim aktivnostima.

Projekt solidarnosti je neprofitna aktivnost u području solidarnosti koju mladi samostalno pokreću, oblikuju i provode u razdoblju od dva do 12 mjeseci. Projekti solidarnosti trebali bi biti usmjereni na glavna pitanja u određenoj zajednici.

Više informacija

Informativni članak

Poziv na podnošenje prijedloga

Internetske stranice

Pojedinosti

Datum objave
15. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj