Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. siječnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europske prijestolnice kulture za 2017.: Aarhus i Pafos

Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi. Pokrenula ju je 1985. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu europsku...

Europska prijestolnica kulture

Sljedeće će godine danski i ciparski grad biti domaćini jednog od najpopularnijih projekata EU-a.

Aarhus i Pafos od 1. siječnja nosit će titulu europske prijestolnice kulture. Kulturni program službeno počinje 21. Siječnja u Aarhusu. Svečano otvaranje u Pafosu održat će se 28. siječnja u prisutnosti Christosa Stylianidesa, povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, te Nicosa Anastasiadesa, ciparskog predsjednika [potvrda naknadno]. Povjerenik Tibor Navracsics izjavio je: „Titula europske prijestolnice kulture jedinstvena je prilika za okupljanje zajednica kroz kulturu te za poticanje snažnih lokalnih, europskih i međunarodnih partnerstava za budućnost. Aarhusu i Pafosu želim mnogo uspjeha u idućoj godini.” Oba su grada osmislila programe kojima se predstavljaju stoljeća kulture te se u njima istodobno služe različitim oblicima umjetnosti kako bi skrenuli pozornost na socioekonomske probleme s kojima se Europa danas suočava.

„Preispitivanje” je središnja tema u Aarhusu 2017. Taj će danski grad pokazati kako nam umjetnost, kultura i kreativni sektor mogu pomoći da preispitamo i oblikujemo svoje osnovne društvene, urbane, kulturne i gospodarske oblike ponašanja te pronađemo nova rješenja za zajedničke izazove. Izvedba vikinške sage na krovu, umjetnička izložba koja se proteže cijelim gradom i obalom, „Svjetski forum kreativnosti” i međunarodni dječji književni festival samo su neka od brojnih događanja kojima će se prošlost putem kreativnih ideja povezati sa sadašnjošću i budućnošću.

U središtu proslava u okviru kulturnog programa u Aarhusu 2017. bit će djeca. Stotine djece iz regije središnje Danske okupit će se u Aarhusu kako bi u okviru niza događanja nazvanih „Zemlja želja” zamišljali budućnost. Kad se na svečanost otvaranja spusti noć, spektakularnom predstavom uz sjajne prizore te vikinške duhove i bogove na nebu obilježit će se početak godine u kojoj će taj grad biti europska prijestolnica kulture.

„Povezivanje kontinenata, premošćivanje kultura” zajednička je tema koja povezuje stotine događanja koja se organiziraju 2017. u Pafosu. Prvi ciparski grad koji postaje europska prijestolnica kulture ponosi se svojim iskustvima multikulturalizma i geografskim položajem u blizini Bliskog istoka i sjeverne Afrike te se njima služi kako bi osnažio odnose među zemljama i kulturama. Pafos je spreman postati golema otvorena pozornica – „Tvornica na otvorenom” – u kojoj se tradicija tisuća godina kulturnog života na javnim prostorima isprepleće sa suvremenim načinima stvaranja, razmišljanja i življenja.

Svečano otvaranje 2017. u Pafosu nadahnuto je jednom od tema kulturnog programa za tu godinu: „Mit i religija”.Tijekom jedinstvenoga glazbeno-plesnog spektakla udahnut će se nov život mitovima o Pigmalionu i Galateji te drugim pričama iz povijesti Pafosa. Tijekom vikenda otvaranja 28. – 29. siječnja grad će se pretvoriti u tvornicu na otvorenom, gdje će se održavati brojne predstave i umjetničke izvedbe.

Kontekst

Europska prijestolnica kulture jedna je od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi. Pokrenula ju je 1985. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada.

To je ujedno izvrsna prilika gradovima da promijene svoj imidž, postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoj razvoj kroz kulturu.

Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu u gradu i u regiji u kojoj se on nalazi. Jedna je studija, primjerice, pokazala da se broj turista koji posjećuju europsku prijestolnicu kulture i ondje provode najmanje jednu noć u prosjeku povećao za 12 % u usporedbi s godinom prije nego što je grad dobio tu titulu.

Wroclaw u Poljskoj i San Sebastian u Španjolskoj bili su europske prijestolnice kulture 2016. Nakon Aarhusa i Pafosa 2017. buduće europske prijestolnice kulture bit će Valetta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska) 2018., Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija) 2019. te Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) 2020. Temišvar (Rumunjska), Elefsina (Grčka) i Novi Sad (Srbija, zemlja kandidatkinja) nedavno su preporučeni da postanu tri europske prijestolnice kulture 2021. te se čeka da ih odgovarajuća nadležna tijela službeno nominiraju.

Pojedinosti

Datum objave
3. siječnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj