Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak14. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europske nagrade za održivu mobilnost: 12 gradova u finalu

Komisija je danas objavila finaliste nagrada u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2021.

Europske nagrade za održivu mobilnost: 12 gradova u finalu

Komisija je danas objavila finaliste nagrada u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2021. Amadora, Kassel i Lüleburgaz natječu se za nagradu za općine s više od 100 000 stanovnika, dok su Alimos, Miajadas i Valongo finalisti u kategoriji manjih općina. Obje nagrade dodjeljuju se kao priznanje za izvanredne inicijative za zelenije i sigurnije gradove. Finalisti nagrade za planiranje održive gradske mobilnosti su Madrid, Mitrovica jug i Tampere. Firenca, Rethymno i Varšava natječu se za Nagradu EU-a za sigurnost na cestama koja se dodjeljuje za odlične sigurnosne uvjete na cestama.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Čestitamo finalistima koji primjerom demonstriraju kako gradovi diljem Europe mogu poboljšati dobrobit ljudi prelaskom na čišće, zelenije i jednostavnije mogućnosti prijevoza za sve. Tu tranziciju podupiremo našim novim okvirom EU-a za gradsku mobilnost u kojem se utvrđuju europske smjernice o tome kako gradovi mogu smanjiti emisije ugljika i onečišćujućih tvari te poboljšati mobilnost.

Kampanja u okviru Europskog tjedna mobilnosti održava se od 16. do 22. rujna svake godine. Prošle godine zabilježeno je rekordno povećanje broja sudionika. U kampanji je sudjelovalo više od 3 100 gradova u 53 zemlje. Pobjednici će biti objavljeni na svečanosti 28. ožujka u 15:00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Više informacija i uvjete za sudjelovanje u događanju možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
14. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj