Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska zdravstvena unija: Komisija objavila savjetovanje o reviziji zakonodavstva o farmaceutskim proizvodima

Komisija je pokrenula postupak revizije općeg zakonodavstva o farmaceutskim proizvodima, jednu od vodećih inicijativa farmaceutske strategije za Europu. U sljedeća četiri tjedna javnost i dionici pozvani su da iznesu stavove o planu evaluacije i...

Europska zdravstvena unija: Komisija objavila savjetovanje o reviziji zakonodavstva o farmaceutskim proizvodima

Farmaceutska strategija, donesena prošlog studenoga kao stup Europske zdravstvene unije, ambiciozan je projekt čiji je cilj ojačati usmjerenost europskog farmaceutskog sustava na potrebe pacijenata i učiniti ga otpornim na promjene u budućnosti. Strategijom će se uzeti u obzir i saznanja stečena tijekom pandemije bolesti COVID-19, koja su jasno pokazala koliko je ključno osigurati pravovremen pristup sigurnim, visokokvalitetnim i cjenovno pristupačnim lijekovima.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Farmaceutska strategija za Europu temelj je snažnije Europske zdravstvene unije. Kako bi se osiguralo da svi pacijenti imaju pristup sigurnim, visokokvalitetnim i cjenovno pristupačnim lijekovima, potrebno nam je zakonodavstvo o lijekovima koje je prilagođeno današnjoj situaciji. To je prilika za sve građane i dionike da sudjeluju u ambicioznoj reformi te da nam pomognu u preoblikovanju i jačanju našeg zakonodavstva. Komisija će sljedećih mjeseci ocijeniti postojeće opće zakonodavstvo i procijeniti učinke svih promjena kojima je cilj rješavanje problema navedenih u planu.

Jedan daljnji korak bit će javno savjetovanje koje će se pokrenuti u drugoj polovici 2021. Komisija namjerava predstaviti zakonodavni prijedlog za reviziju općeg zakonodavstva o farmaceutskim proizvodima do kraja 2022. Plan će biti dostupan četiri tjedna do 27. travnja 2021.

Pojedinosti

Datum objave
31. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj