Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak25. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska unija povećala potporu upravljanju granicama i migracijama na zapadnom Balkanu

Komisija je donijela preporuku Vijeću da odobri otvaranje pregovora o unapređenju sporazuma o statusu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) između EU-a i Albanije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Europska unija povećala potporu upravljanju granicama i migracijama na zapadnom Balkanu

Uoči ovogodišnjeg posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen partnerima sa zapadnog Balkana – na rasporedu sutra, 26. listopada 2022. – Komisija je donijela preporuku Vijeću da odobri otvaranje pregovora o unapređenju sporazuma o statusu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) između EU-a i Albanije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Poboljšanim sporazumima o statusu Frontexa bolje će se poduprijeti i ojačati suradnja u upravljanju granicama i migracijama na zapadnom Balkanu, pružiti potpora u borbi protiv krijumčarenja i osigurati sigurnost u skladu s najboljim europskim praksama.

Komisija danas donosi i novi paket pomoći u vrijednosti od 39,2 milijuna EUR u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) za jačanje upravljanja granicama na zapadnom Balkanu.

Više informacija pronađite u priopćenju za medije (na engleskom jeziku).

Pojedinosti

Datum objave
25. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj