Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. rujna 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska unija i Kina potpisale povijesni sporazum o zaštiti europskih oznaka zemljopisnog podrijetla

Europska unija i Kina potpisale su danas bilateralni sporazum kojim će se od prisvajanja i imitacije zaštititi 100 europskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Kini i 100 kineskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Uniji. Taj bi sporazum, prvi put...

Europska unija i Kina potpisale povijesni sporazum o zaštiti europskih oznaka zemljopisnog podrijetla

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski izjavio je: Ponosan sam što je taj sporazum sada korak bliže stupanju na snagu jer odražava našu predanost bliskoj suradnji s globalnim trgovinskim partnerima kao što je Kina. Europski proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla poznati su po svojoj kvaliteti i raznolikosti te ih je važno zaštititi na razini Unije i na globalnoj razini kako bi se zajamčila njihova autentičnost i očuvao njihov ugled. Osim što će pridonijeti postizanju tog cilja, taj će sporazum ojačati naš trgovinski odnos, od čega će koristi imati naš poljoprivredno-prehrambeni sektor i potrošači s obje strane.

Kinesko tržište ima velik potencijal za rast sektora europske hrane i pića. Kina je 2019. bila treće po redu odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Unije: vrijednost proizvoda izvezenih na to tržište dosegla je 14,5 milijardi eura. Kina je i drugo po redu izvozno odredište proizvoda EU-a koji su zaštićeni kao oznake zemljopisnog podrijetla. Izvozom u Kinu ostvaruje se 9 % vrijednosti izvoza tih proizvoda, među ostalim vina, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i jakih alkoholnih pića. Nadalje, zahvaljujući tom sporazumu europski potrošači moći će uživati u izvornim kineskim specijalitetima.

Na EU-ovu popisu oznaka zemljopisnog podrijetla koji će se zaštititi u Kini nalaze se, među ostalim, prepoznatljivi proizvodi kao što su Cava, Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma i Queso Manchego. Kad je riječ o kineskim proizvodima s oznakom zemljopisnog podrijetla, na popisu su, primjerice, Pixian Dou Ban (pasta od graha iz Pixiana), Anji Bai Cha (bijeli čaj iz Anjija), Panjin Da Mi (riža iz Panjina) i Anqiu Da Jiang (đumbir iz Anqiua).

Nakon potpisivanja i dobivanja suglasnosti Europskog parlamenta slijedi službeno donošenje sporazuma u Vijeću. Očekuje se da će stupiti na snagu početkom 2021.

U roku od četiri godine nakon što stupi na snagu sporazum će se proširiti tako da obuhvati još 175 oznaka zemljopisnog podrijetla s obje strane. Za te će se oznake morati provesti isti postupak odobravanja (tj. ocjena i objava radi podnošenja primjedbi) kao za stotinu oznaka koje su već obuhvaćene sporazumom.

Kontekst

Cilj je politike kvalitete EU-a zaštititi nazive određenih proizvoda radi promicanja njihovih jedinstvenih karakteristika povezanih s njihovim zemljopisnim podrijetlom i tradicionalnim znanjima. Oznaka zemljopisnog podrijetla tako je dodijeljena za više od 3300 naziva EU-a.

Sličnim bilateralnim sporazumima kao što je ovaj s Kinom u Uniji je zaštićeno i oko 1250 proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla iz trećih zemalja. Tim se sporazumima ujedno štite oznake zemljopisnog podrijetla EU-a u partnerskim zemljama: u cijelom svijetu zaštićeno ih je oko 40 000.

Vrijednost tržišta za proizvode zaštićene oznakama zemljopisnog podrijetla EU-a iznosi oko 74,8 milijardi eura, odnosno 6,8 % tržišta EU-a za hranu i pića. Vrijednost izvoza tih proizvoda iznosi 16,9 milijardi eura, što je 15,4 % ukupnog izvoza hrane i pića iz EU-a.

Suradnja EU-a i Kine u tom području započela je 2006. te je dovela do zaštite deset oznaka zemljopisnog podrijetla obiju strana 2012. Tim su početnim sporazumom postavljeni temelji sadašnje suradnje.

Više informacija

Popis zaštićenih europskih oznaka zemljopisnog podrijetla

Popis zaštićenih kineskih oznaka zemljopisnog podrijetla

Informativni članak o sporazumu

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima EU-a i Kine

Pojedinosti

Datum objave
14. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj