Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. prosinca 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska unija i Afrička unija potpisale partnerstvo za poboljšanje pripravnosti za hitne zdravstvene situacije

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Afrički centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (Africa CDC) danas su pokrenuli novu partnersku inicijativu za jačanje kapaciteta Africa CDC-a za pripravnost i odgovor na prijetnje javnom...

Europska unija i Afrička unija potpisale partnerstvo za poboljšanje pripravnosti za hitne zdravstvene situacije

Potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas rekao je: Pandemija koronavirusa pokazala je jasnije nego ikad prije da zdravstvena sigurnost, koja je već dugo cilj suradnje između Afričke unije i Europske unije, mora i dalje biti globalni prioritet. Novo partnerstvo između Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti i Afričkog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti ključan je korak za postizanje tog zajedničkog cilja. Poduzimamo mjere sada, zajedno, kako bismo okončali ovu krizu i bili pripravni u slučaju izbijanja bolesti u budućnosti. Sastanak Komisije Afričke unije i Komisije Europske unije u veljači znatno je pridonio našoj suradnji, koja je sad urodila plodom.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen naglasila je: Pandemija bolesti COVID-19 pokazuje da je presudno ulagati u zdravstvene sustave i osigurati da budu pripravni za takve krize. EU podupire ulogu Afričke unije u vođenju i koordinaciji odgovora Afrike na aktualnu pandemiju. Zajedno pomažemo partnerskim zemljama da ojačaju svoje kapacitete za sprečavanje i otkrivanje prijetnji zdravlju te odgovor na njih.

Kao kontinent uviđamo kakav socioekonomski učinak izbijanje bolesti ima na naše ljude. Znamo da borba protiv bolesti COVID-19 u Africi nije bitna samo za spašavanje života danas, nego i za budućnost kontinenta, za jačanje naših zdravstvenih sustava u cilju bolje pripravnosti i odgovora na hitne zdravstvene situacije u budućnosti. Ova financijska sredstva EU-a dolaze u pravom trenutku i uvelike će nam pomoći u jačanju kapaciteta javnozdravstvenih ustanova i djelatnika, rekla je Njezina Ekscelencija Amira Elfadil Mohammed, povjerenica Komisije Afričke unije za socijalna pitanja.

Potpora zdravstvenoj sigurnosti u Africi

Ovaj projekt odraz je angažmana Europske unije za povećanje pripravnosti za globalne hitne zdravstvene situacije i jačanje potpore zdravstvenim sustavima u Africi.

U okviru ovog partnerstva Afrički centar za sprečavanje i kontrolu bolesti i Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti moći će razmjenjivati iskustva i pouke iz suradnje s državama članicama Afričke unije i Europske unije na usklađenom postupanju na razini kontinenta u smislu nadzora zaraznih bolesti, razmjene podataka, ranog otkrivanja prijetnji, pripravnosti, procjene rizika i hitnih operacija te prilagodbe tih postupaka svojim potrebama. Komponente za izgradnju kapaciteta u tim područjima rada uključit će se u postojeće inicijative i strategije Afričkog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti te tako podupirati afrički okvir za zdravstvenu sigurnost.

Projekt se financira iz Europskog razvojnog fonda, a uključuje sporazum o doprinosu s ECDC-om u vrijednosti od 9 milijuna eura i dodatna bespovratna sredstva od milijun eura, koja se Afričkom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti dodjeljuju za troškove osoblja. Sporazum će stupiti na snagu 1. siječnja 2021.

Kontekst

Kao i ostatak svijeta, afričke zemlje suočavaju se s hitnim zdravstvenim potrebama te gospodarskim i socijalnim posljedicama globalne pandemije koronavirusa. Iz ukupnog paketa za odgovor Tima Europa najmanje 8 milijardi eura iskoristit će se za potporu mjerama u Africi. Potpora zdravstvu usmjerena je na jačanje pripravnosti i kapaciteta za odgovor zemalja s najslabijim zdravstvenim sustavima.

Već prije pandemije bolesti COVID-19 za zdravstvo je dodijeljeno 2,6 milijardi eura iz financijskih sredstava EU-a za održivi razvoj za razdoblje 2014. – 2020. Dio tih sredstava izravno je namijenjen zdravstvenoj sigurnosti uz istodobno jačanje zdravstvenih sustava, među ostalim s pomoću 1,1 milijarde eura u 13 afričkih zemalja: Burkini Faso, Burundiju, Srednjoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongu, Etiopiji, Gvineji (Conakry), Gvineji Bisau, Libiji, Mauritaniji, Maroku, Nigeriji, Sudanu i Zimbabveu.

U okviru jačanja zdravstvenih sustava za program Partnerstva za univerzalno zdravstveno osiguranje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom EU ulaže u izgradnju zdravstvenih sustava koji pružaju kvalitetne usluge svima u više od 80 afričkih, karipskih, pacifičkih i azijskih zemalja. Doprinos EU-a Partnerstvu za univerzalno zdravstveno osiguranje u razdoblju 2012. – 2022. iznosi 197,7 milijuna eura.

Pandemija je pojačala potrebu za globalnom solidarnošću, multilateralnom suradnjom i partnerstvima u borbi protiv epidemija. Dugoročno i tijekom cijele faze oporavka partnerski pristup trebalo bi primjenjivati i u revitalizaciji inicijativa za jačanje zdravstvenih sustava i unapređivanje univerzalnog zdravstvenog osiguranja, posebno pristupima primarne zdravstvene zaštite kojima se nastoje ispuniti potrebe većine stanovništva.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti neovisna je agencija EU-a čija je misija jačanje obrane Europe od zaraznih bolesti. Osnovan je 2004., a nalazi se u Stockholmu (Švedska). Komisija je nedavno predstavila prijedlog za znatno jačanje mandata ECDC-a.

Afrički centar za sprečavanje i kontrolu bolesti osnovan je 2017. kao specijalizirana ustanova zadužena za potporu državama članicama Afričke unije u osiguranju pripravnosti i odgovora na prijetnje od bolesti u Africi. Sjedište mu je u Adis Abebi (Etiopija).

Dodatne informacije

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti

Afrički centar za sprečavanje i kontrolu bolesti

Pojedinosti

Datum objave
7. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj