Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Priopćenje za tisak23. veljače 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Europska unija donijela 13. paket sankcija protiv Rusije nakon dvije godine njezina agresivnog rata protiv Ukrajine

Novi paket još više ograničava ruski pristup vojnoj tehnologiji, primjerice dronovima, a na popis su uvrštena nova poduzeća i osobe koji sudjeluju u ruskim ratnim naporima.

4,3 milijuna osoba pod privremenom zaštitom

Komisija pozdravlja odluku Vijeća o donošenju trinaestog paketa sankcija protiv Rusije. I dvije godine od ruskog okrutnog napada na Ukrajinu ne smanjuje se potpora EU-a Ukrajini i njezinu narodu. Ujedinjena Europa i dalje odlučno brani svoje vrijednosti i temeljna načela.

Novi paket još više ograničava ruski pristup vojnoj tehnologiji, primjerice dronovima, a na popis su uvrštena nova poduzeća i osobe koji sudjeluju u ruskim ratnim naporima. U novom paketu na popisu ih je više od dvije tisuće, što je težak udarac ruskoj vojsci.

Važan je svaki euro kojega se Rusija ne domogne, ali ne smijemo se opustiti. Komisija će nastaviti pomagati državama članicama da osiguraju učinkovitu provedbu mjera i surađivati s trećim zemljama da se bore protiv mogućih pokušaja izbjegavanja mjera.

Glavni elementi trinaestog paketa:

NOVA UVRŠTENJA NA POPIS

Unesena su rekordna 194 pojedinačna uvrštenja: 106 osoba i 88 subjekata, te ih je sada na popisu više od 2000.  Konkretno:

  • Ruski obrambeni sektor: na popisu je novih 140 osoba i poduzeća iz ruskog vojnoindustrijskog kompleksa, koji, među ostalim, proizvode rakete, dronove, protuzračne raketne sustave, vojna vozila, najsuvremenije komponente naoružanja i drugu vojnu opremu. Obuhvaćeni su subjekti koji trguju raznim ključnim komponentama dronova. Komisija ih je identificirala prethodno dogovorenim objektivnim i postupnim pristupom, kombinirajući nepobitne dokaze iz različitih izvora potkrijepljene podacima o trgovini i carini.
  • Snažna poruka ruskim partnerima u ratu: na novom je popisu 10 (ruskih) poduzeća i osoba umiješanih u isporuku sjevernokorejskog naoružanja Rusiji, sjevernokorejski ministar obrane te nekoliko bjeloruskih poduzeća i pojedinaca koji pružaju pomažu ruskim oružanim snagama
  • Borba protiv izbjegavanja mjera: među novouvrštenima je i rusko logističko poduzeće i njegov direktor, zbog sudjelovanja u paralelnom uvozu zabranjene robe u Rusiju te još jedan ruski subjekt, koji je umiješan u jedan drugi oblik nabave.
  • Jačanje Unijinih mjera protiv ruske okupacije i ilegalne aneksije dijelova Ukrajine: na novom je popisu 6 sudaca i 10 dužnosnika s okupiranih ukrajinskih područja.
  • Kažnjavanje kršenja prava djece: Na novom su popisu i 15 osoba i dva subjekta koji sudjeluju u deportaciji i vojnoj indoktrinaciji ukrajinske djece, među ostalim u Bjelarusu.

TRGOVINSKE MJERE

Novi je paket potvrda odlučnosti EU-a da spriječi rusku nabavu osjetljive zapadne tehnologije za svoju vojsku. Bespilotne letjelice, tj. dronovi imaju važnu ulogu u ratu u Ukrajini. Na popis su uvrštena poduzeća koja za Rusiju nabavljaju ključne komponente dronova, a uvedene su i neke sektorske sankcije kako bi se uklonili nedostaci i otežalo ratovanje dronovima.

Na temelju čvrstih dokaza iz raznih izvora, te trgovinskih i carinskih podataka, u novi je paket na popis subjekata povezanih s ruskim vojno-industrijskim kompleksom (Prilog IV.) uvršteno 27 novih poduzeća iz Rusije i iz trećih zemalja. Na njih se primjenjuju stroža ograničenja izvoza robe i tehnologije s dvojnom namjenom te robe i tehnologije koje bi mogle doprinijeti tehnološkom jačanju ruskog obrambenog i sigurnosnog sektora.  Konkretno:

  • Dodano je 17 ruskih poduzeća koja sudjeluju u razvoju, proizvodnji i opskrbi ruskog vojnog i industrijskog kompleksa elektroničkim komponentama.
  • Dodana su i 4 poduzeća iz Kine i po jedno iz Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, jer trguju elektroničkim komponentama za ruski vojnoindustrijski kompleks i neizravno ga podupiru u agresivnom ratu protiv Ukrajine.

MJERE JAČANJA PROTUZRAČNE OBRANE  

Uz uvrštenje poduzeća koja Rusiji prodaju dijelove za dronove, novim se paketom uvode i nove zabrane izvoza komponenata dronova. Konkretno:

  • U široj zabrani izvoza komponenti dronova novim su ograničenjima obuhvaćeni elektronički transformatori, statički pretvarači i induktori koji se, među ostalim, nalaze u dronovima.
  • Novim su mjerama zabranjeni i aluminijski kondenzatori, koji imaju vojnu primjenu.

MJERE POTICANJA MEĐUNARODNE SURADNJE

Popis partnerskih zemalja za neizravnu zabranu uvoza željeza i čelika u novom je paketu mjera proširen na Ujedinjenu Kraljevinu. Te partnerske zemlje primjenjuju niz restriktivnih mjera na uvoz željeza i čelika te niz mjera kontrole uvoza koje su u biti ekvivalent mjerama iz Uredbe (EU) br. 833/2014.

Kontekst

Dvije godine nakon izbijanja općeg agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine Europa složno i odlučno nastavlja braniti svoje vrijednosti i temeljna načela. Europska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i njezine građane i nastavit će snažno podupirati ukrajinsko gospodarstvo, društvo, oružane snage i buduću obnovu te zemlje, koliko god bude trebalo.

Kako bi ruskom ratnom stroju presjekao dotok prihoda, EU je donio 13 paketa sankcija protiv Rusije. Sankcije su utjecale na ruske prihode i vrijednost ruskog rublja. Sankcije su poremetile ruske lance opskrbe i ograničile pristup zapadnim tehnologijama u važnim industrijskim sektorima. Zbog ograničenja cijene nafte, koje je dogovoreno s partnerima iz skupine G-7, smanjili su se naftni prihodi ruske vlade. S vremenom će se pokazati učinak sankcija.

Dok Rusija pokušava izbjeći naše sankcije, Komisija stalno razmatra postojeće mjere, procjenjuje im primjenu i otkriva eventualne propuste. Sada je važna provedba mjera, osobito onih protiv izbjegavanja sankcija EU-a preko trećih zemalja.

Izaslanik EU-a za sankcije David O'Sullivan o tome ustrajno komunicira s ključnim trećim zemljama. Rezultati se već vide. U nekim se zemljama uvode sustavi za praćenje, kontrolu i blokadu ponovnog izvoza. U partnerskoj suradnji s istomišljenicima dogovorili smo i popis prioritetnih sankcioniranih proizvoda s kojima poduzeća moraju biti vrlo oprezna i koje treće zemlje ne smiju izvoziti u Rusiju. Osim toga, u Uniji postoji i popis sankcioniranih gospodarski kritičnih proizvoda s kojima poduzeća i treće zemlje moraju biti osobito oprezni.

Dodatne informacije

Poveznica na Službeni list (uskoro)

Informativni članak o učinku sankcija:

Više informacija o sankcijama

Pojedinosti

Datum objave
23. veljače 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj