Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. lipnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska solidarnost na djelu: 119 milijuna eura za Francusku, Grčku i Hrvatsku nakon nedavnih prirodnih katastrofa

Komisija će poduprijeti oporavak Francuske, Grčke i Hrvatske u okviru Fonda solidarnosti Europske unije (EUSF) u iznosu od 119 milijuna eura namijenjenih lokalnom stanovništvu pogođenom prirodnim katastrofama.

Europska solidarnost na djelu: 119 milijuna eura za Francusku, Grčku i Hrvatsku nakon nedavnih prirodnih katastrofa

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Fond solidarnosti EU-a omogućuje državama članicama otklanjanje posljedica prirodnih i zdravstvenih kriza. To je pravi primjer europske solidarnosti u korist građana.

53,3 milijuna eura pomoći će francuskoj regiji Provence-Alpes-Côtes d’Azur da se oporavi od ozbiljne štete koju je u listopadu 2020. prouzročila oluja Alex. S 24,6 milijuna eura Grčkoj će se pružiti potpora naporima za oporavak nakon sredozemnog ciklona Ianosa iz rujna 2020., poplave iz kolovoza 2020. u regiji Sterea Ellada i potresa na otocima Samosu, Ikariji i Hiosu iz listopada 2020. Komisija je već isplatila predujmove početkom 2021.

Komisija će Hrvatskoj dodijeliti predujam od preko 41 milijun eura nakon niza razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju i dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije u Hrvatskoj u prosincu 2020. i siječnju 2021. Ta potpora iz EUSF-a za Hrvatsku nadovezuje se na preraspodjelu 111 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj početkom lipnja 2021. za obnovu i izgradnju socijalnih stanova za najugroženije osobe koje zbog socijalnih, gospodarskih ili zdravstvenih razloga ne mogu pronaći stanovanje.

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj