Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak7. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Dogovor o potpori za povećanje kapaciteta za proizvodnju streljiva i projektila

Komisija pozdravlja politički dogovor Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o Uredbi o potpori za proizvodnju streljiva (ASAP), s proračunom od 500 milijuna EUR.

EU zastave

ASAP će EU-u omogućiti učinkovito povećanje svojih kapaciteta za proizvodnju streljiva i projektila. Zahvaljujući ASAP-u obrambena industrija Unije moći će povećati i ubrzati proizvodnju jer će se predloženom uredbom omogućiti jačanje industrije u cijelom lancu opskrbe streljivom i projektilima u EU-u. To je izravan odgovor na poziv Europskog vijeća iz ožujka da se Ukrajini hitno isporuči streljivo i, na zahtjev, projektili te da se uvođenjem ciljanih mjera pomogne državama članicama da zatim obnove svoje zalihe.

Financijska potpora od najviše 500 milijuna EUR pružit će se u obliku bespovratnih sredstava za razne mjere koje će doprinijeti povećanju proizvodnih kapaciteta i uklanjanju utvrđenih uskih grla u europskoj obrambenoj industriji. Na primjer, na temelju ASAP-a moglo bi se poduprijeti proširenje ili modernizacija postojećih proizvodnih linija, stvaranje novih, planovi za prenamjenu starog streljiva, osiguravanje lanaca vrijednosti i rješavanje problema nedostatka vještina.

Uredbom se predviđa i najviše 50 milijuna EUR kao jamstvo za osnivanje fonda za povećanje proizvodnje, iz kojeg će se pružati financijska potpora u obliku zajmova i tako europskoj obrambenoj industriji uključenoj u proizvodnju streljiva i projektila olakšati pristup financiranju.

ASAP će dopuniti nedavno dogovorenu inicijativu EDIRPA za jačanje europske obrambene industrije putem zajedničke nabave, u okviru koje će se države članice poticati da redovito nabavljaju najkritičnije i najhitnije potrebne obrambene proizvode s obzirom na ničim izazvanu rusku invaziju na Ukrajinu. 

Sljedeći koraci

Politički dogovor koji su postigli Europski parlament i Vijeće oni sad još moraju i službeno odobriti. Komisija će brzo provesti ASAP i pripremiti program rada uz pomoć država članica u okviru programskog odbora.

Kontekst

Komisija je 19. srpnja 2022. kao odgovor na neopravdanu rusku invaziju na Ukrajinu predstavila Uredbu o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA), čiji je cilj povećanje kapaciteta obrambene industrije podupiranjem suradnje država članica u zajedničkoj nabavi najhitnije potrebnih i najkritičnijih obrambenih proizvoda.

Zbog stanja u Ukrajini povećala se potreba za streljivom i projektilima. Vijeće je prepoznalo tu hitnu potrebu te je 20. ožujka 2023. postiglo dogovor o trodijelnom pristupu. U prvom dijelu pozivaju se države članice da Ukrajini odmah dostave streljivo iz svojih zaliha.  Države članice istodobno će, u drugom dijelu pristupa, zajednički nabavljati milijun komada streljiva. Da bi se osiguralo da države članice mogu dobiti ono što im je potrebno, industrija Europske unije treba proizvoditi više i brže – što će biti treći dio pristupa, koji će ASAP dodatno ubrzati.

Komisija je 3. svibnja 2023. podnijela prijedlog Uredbe o ASAP-u, čiji je cilj izravno poduprijeti opskrbu tržišta, i to prije svega povećanjem proizvodnje streljiva i projektila.

Više informacija

Priopćenje za medije o prijedlogu za ASAP

Tekst prijedloga za uredbu o ASAP-u

Priopćenje za medije o političkom dogovoru o EDIRPA-i

Tekst Vijeća Europske unije o isporuci i zajedničkoj nabavi streljiva za Ukrajinu

 

ASAP će biti ključan za omogućivanje pravodobne isporuke dovoljnih količina streljiva i projektila potrebnih Ukrajini i državama članicama. Omogućuje nam da mobiliziramo resurse potrebne za potporu Ukrajini i ispunjavanje njezinih potreba, što pokazuje pouzdanost Unije kao partnera u području obrane.

Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba - 7. srpnja 2023.

Dogovor o ASAP-u važan je korak u pružanju financijske potpore za jačanje europske obrambene industrijske baze kako bi se zadovoljile povećane potrebe Ukrajine i država članica EU-a za streljivom. Posebno zahvaljujem Europskom parlamentu i Vijeću što su prepoznali hitnost situacije i postupili u skladu s tim. To je još jedan dokaz odlučnosti EU-a da stalno podupire Ukrajinu i opću sigurnost Europe.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište - 7. srpnja 2023.

Pojedinosti

Datum objave
7. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj