Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. rujna 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska noć istraživača: Najveće znanstveno događanje u Europi u 27 zemalja

Europska noć istraživača i istraživači u školama inicijative su koje se financiraju iz Komisijinog programa Marie Skłodowska-Curie.

Europska noć istraživača

Europska noć istraživača, najveće godišnje događanje za komunikaciju i angažman u području znanosti u Europi danas se održava u 27 zemalja, uključujući nekoliko država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa. Djeca, mladi i obitelji imat će priliku upoznati rad istraživača putem zabavnih aktivnosti kao što su znanstvene demonstracije, praktični eksperimenti, igre i natjecanja. Događanje, koje svake godine privlači više od jednog i pol milijuna posjetitelja, predstavlja raznolikost europskih istraživanja i inovacija, kao i njihov utjecaj na svakodnevni život građana, te približava znanstvenike javnosti kako bi se potaknulo zanimanje za istraživačke karijere, posebno među mladima.

 

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova izjavila je: I ove se godine znanstveni svijet okuplja kako bi proslavio Europsku noć istraživača, potaknuo znatiželju posjetitelja i nadahnuo sljedeću generaciju potencijalnih znanstvenika. Pozivam vas da sudjelujete u tom jedinstvenom iskustvu kako biste otkrili čuda znanosti i učili od najpouzdanijih europskih istraživača.

Osim toga, u kontekstu Europske godine vještina, u okviru projekata Europske noći istraživača organiziraju se i istraživači u školama kojima se potiče interakcija između istraživača i učenika osnovnih i srednjih škola. Inicijativa će do kraja 2024. obuhvatiti više od 2400 škola i više od 224 000 učenika.

 

Europska noć istraživača i istraživači u školama inicijative su koje se financiraju iz Komisijinog programa Marie Skłodowska-Curie. Posjetitelji se pozivaju da na internetskim stranicama organizatora potraže više informacija o aktivnostima koje se odvijaju u njihovoj zemlji i o tome kako sudjelovati. Više informacija o nacionalnim događanjima Europske noći istraživača dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
29. rujna 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj