Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska ljestvica uspjeha u inoviranju 2020.: Inovacije u EU-u u porastu

Komisija je danas objavila Europsku ljestvicu uspjeha u inoviranju za 2020. iz koje je vidljivo da se uspješnost Europe u području inovacija i dalje poboljšava i nadmašuje SAD drugu godinu zaredom.

Europska ljestvica uspjeha u inoviranju 2020.: Inovacije u EU-u u porastu

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Ovogodišnja ljestvica pokazuje da je EU dobro mjesto za inovacije, ali da moramo dodatno pojačati napore kako bismo pronašli globalna rješenja za obuzdavanje virusa i istodobno pomogli Europi u oporavku. Više nego ikad prije inovacije su važne jer su u središtu naših nastojanja da pobijedimo pandemiju koronavirusa.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: EU predvodi izlazak iz krize koronavirusa jačanjem potpore istraživačkim naporima i okupljanjem dionika u inovacijske ekosustave koji mogu pretvoriti ideje u stvarnost i poboljšati život građana. EU nakon COVID-a 19 će biti snažniji i ujedinjeniji nego ikad prije zahvaljujući kreativnosti i uspješnosti u području inovacija, kao što je vidljivo iz ovogodišnje ljestvice.

Rezultati koji obuhvaćaju podatke iz 2019. naglašavaju mogućnost za bolju koordinaciju inovacijskih politika EU-a, pomoć Europi u poboljšanju globalne konkurentnosti i jačanje ključne uloge inovacija u prevladavanju pandemije koronavirusa koja je uzdrmala svijet na dosad neviđen način i testirala otpornost naših društava, gospodarstava i sustava zdravstvene skrbi te socijalne skrbi.

EU je učinio sve što je u njegovoj moći da upotrijebi alate kojima raspolaže kako bi zaštitio živote, a istodobno očuvao jedinstveno tržište i podržao europsko gospodarstvo. Istraživanje i inovacije pokazali su se ključnim dijelom koordiniranog odgovora EU-a na krizu te će biti ključni za potporu održivom i uključivom oporavku Europe. Mjerenje uspješnosti u području inovacija ključan je element za postizanje tog cilja. Ako želite saznati više o pojedinostima Europske ljestvice uspjeha u inoviranju za 2020., naše priopćenje za medije i pitanja i odgovori dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
23. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj