Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. travnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska kulturna baština: Komisija objavila popis najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu

Odabir lokaliteta ne temelji se samo na razini prijetnje njihovom očuvanju ili isključivo na kulturnoj vrijednosti lokaliteta, već i na predanosti lokalne zajednice obnovi, a time i na stvarnom potencijalu za obnovu.

Europska kulturna baština: Komisija objavila popis najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu

Danas je objavljen popis sedam najugroženijih lokaliteta europske kulturne baštine u 2023. godini. Ova je inicijativa dio kampanje civilnog društva za promicanje i zaštitu zajedničke kulturne baštine u Europi. Na popisu za 2023. – kojim se obilježava i 10. obljetnica ovog programa – utvrđeno je da sljedeći lokaliteti spadaju u sedam najugroženijih: željeznički kolodvor u Courtraiju (Belgija); partizansko memorijalno groblje u Mostaru (Bosna i Hercegovina); tvrđava Chakvinji u Zugdidiju (Gruzija); dom sestara i bivša moravska kolonija u Kleinwelki (Njemačka); spomen park u Budimpešti (Mađarska); kulturni krajolik Svetog Stefana (Paštrovići, Crna Gora); vodenice Bistrica (Petrovac u Srbiji).

Programom sedam najugroženijih područja osiguravaju se bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 EUR po utvrđenom lokalitetu za njegovu obnovu, dok je utvrđivanje ugroženih lokaliteta ujedno i poticaj za djelovanje i mobilizaciju potrebne javne ili privatne potpore, uključujući financijsku potporu.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: „Komisija od 2014. podupire inicijativu sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine kojima je potrebna naša pomoć. Moramo nastaviti podizati svijest o važnosti kulturne baštine za naš europski identitet, ali i za postizanje održivog razvoja. Odabrani lokaliteti imaju potencijal djelovati kao alat za promicanje mira i dijaloga unutar svojih širih regija.

Odabir lokaliteta ne temelji se samo na razini prijetnje njihovom očuvanju ili isključivo na kulturnoj vrijednosti lokaliteta, već i na predanosti lokalne zajednice obnovi, a time i na stvarnom potencijalu za obnovu. Programom upravlja organizacija Europa Nostra u partnerstvu s Europskom investicijskom bankom, a podupire ga Komisijin program Kreativna Europa u okviru projekta Agora europske kulturne baštine.

Više informacija o inicijativi sedam najugroženijih lokaliteta dostupno je na posebnoj internetskoj stranici.

Pojedinosti

Datum objave
13. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj