Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak31. srpnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija u Hrvatskoj na Europskom danu 11. Smotre izviđača u Lovincu

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev danas je na poziv Saveza izviđača Hrvatske u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske u Lovincu sudjelovao u Europskom danu.

Europska komisija u Hrvatskoj na Europskom danu 11. Smotre izviđača u Lovincu

Smotra je najveće ovogodišnje okupljanje djece i mladih, s preko 2000 sudionica i sudionika iz Hrvatske i svijeta - volontera i izviđača iz Ukrajine, Bugarske, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Izraela i Crne Gore. Voditelj Predstavništva Europske komisije Zlatev poručio im je: „Vi mladi morate biti ne samo dio budućnosti, već i aktivni dio europske sadašnjosti. Europska komisija najopipljivije vam to poručuje kroz program Erasmus+ za koji proračun od 2021. do 2027. iznosi čak 272 milijuna eura. Program je posebno usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju, ali i promicanje sudjelovanja vas mladih u demokratskom životu. Uz jednu od najpoznatijih – mobilnost - pozivam vas da istražite i ostale mogućnosti koje vam se kroz Erasmus+ otvaraju.“

O detaljima uključivanja u program Erasmus+, ali i o 2022. kao Europskoj godini mladih, na Europskom danu iz hrvatske perspektive govorila je i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić. Predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU-a prezentirali su volontiranje kroz Europske snage solidarnosti, a konkretna iskustva iz ovog programa s prisutnima podijelili mladi solidarni volonteri Eva Zuccati iz Slovenije i Dženita Vugdalić te Karlo Kolar iz Bosne i Hercegovine.

O 11. Smotri izviđača u Lovincu

11. Smotra izviđača u Lovincu održava se od 25. srpnja do 7. kolovoza 2022., a organizatori su joj Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite i općina Lovinac. Sudionici iz Hrvatske dolaze iz 50 izviđačkih udruga širom zemlje. Spava se u šatorima u 30-ak izviđačkih kampova organiziranih širom Lovinca, a tokom Smotre na širem području općine Lovinac bit će organizirano više od 50 volonterskih akcija kojima će, u europskom duhu solidarnosti, mladi izviđači pomoći lokalnoj zajednici.

EU i mladi - više info

Erasmus+ 2021. – 2027.
Europske snage solidarnosti
Europska godina mladih 2022.

 

Pojedinosti

Datum objave
31. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj