Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. listopada 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska komisija predstavila je tri koraka za ostvarenje globalnih ciljeva Novog programa za gradove.

Planirani koraci nadovezuju se na višegodišnje iskustvo EU-a u urbanoj politici i provedbi uspješnih programa i projekata. Vrijeme je da taj koncept proširimo izvan granica EU-a. Tako će EU biti predvodnik globalnih nastojanja da zauzdamo brzu...

Europski tjedan mobilnosti 2016. - Hrvatska

U kontekstu UN-ove konferencije Habitat III Europska komisija predstavila je tri koraka za ostvarenje globalnih ciljeva Novog programa za gradove.

Novi program za gradove, donesen na UN-ovoj konferenciji Habitat III koja se ovaj tjedan održava u Quitu u Ekvadoru, sadržava smjernice kako svi gradovi u svijetu mogu postati uključiviji, zeleniji, sigurniji i prosperitetniji. Taj je program temelj za provedbu programa održivog razvoja do 2030. i drugih ključnih reformi, a posebice Pariškog sporazuma.

Partneri UN-ove konferencije Habitat, uključujući EU i njegove države članice, predstavili su korake za provedbu Novog programa za gradove, uključujući podrobnosti o njihovu opsegu te očekivanim postignućima i rezultatima.

Na UN-ovoj konferenciji Habitat III povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: Planirani koraci nadovezuju se na višegodišnje iskustvo EU-a u urbanoj politici i provedbi uspješnih programa i projekata. Vrijeme je da taj koncept proširimo izvan granica EU-a. Tako će EU biti predvodnik globalnih nastojanja da zauzdamo brzu urbanizaciju i pretvorimo je u priliku za zapošljavanje, gospodarski rast i poboljšanje kvalitete života.

Tri su koraka:

  1. Provedba Novog programa za gradove kroz plan EU-a za gradove

Novi program za gradove i plan EU-a za gradove dijele viziju uravnoteženog, održivog i integriranog urbanog razvoja.

Plan EU-a za gradove zamišljen je tako da gradovi mogu utjecati na oblikovanje politike. Sa svojih 12 prioritetnih tema, višerazinskim upravljanjem i naglaskom na uzajamno učenje, plan EU-a za gradove doprinosi provedbi Novog programa za gradove u EU-u u partnerstvu s urbanim dionicima - ne samo gradovima, nego i poduzećima, NVO-ima te predstavnicima država članica i europskih institucija.

Trenutačno se pripremaju akcijski planovi za 12 prioritetnih tema koji će sadržavati političke preporuke, dobre prakse i projekte koje treba replicirati u EU-u.

  1. Izrada usklađene globalne definicije gradova

Za usporedbu podataka, praćenje i mjerenje napretka diljem svijeta trebalo bi upotrebljavati zajedničku definiciju gradova. U partnerstvu s OECD-om i Svjetskom bankom EU će izraditi tu definiciju na temelju broja stanovnika, gustoće naseljenosti i stupnja urbanizacije EU-a oslanjajući se na definiciju gradova EU-a i OECD-a.

Izradit će se internetska baza podataka i popis svjetskih gradova s njihovim glavnim značajkama. Na kraju će prijedlog globalne definicije gradova biti dostavljen Ujedinjenim narodima.

  1. Poticanje suradnje među gradovima u području održivog urbanog razvoja

Na temelju solidnog pristupa mreže URBACT i metodologije programa međunarodne urbane suradnje, gradove diljem svijeta[1] pozvat će se na pozivanje s partnerskim gradovima u izradi i provedbi lokalnih akcijskih planova i projekata povezanih sa zajedničkim prioritetima – vodoopskrbom, prijevozom, zdravstvom i stanovanjem. U izradi i provedbi tih akcijskih planova trebali bi surađivati i poslovni partneri.

Internetska platforma za povezivanje pružat će potporu i omogućivati suradnju među regijama.

Kontekst

Habitat III je konferencija Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom gradskom razvoju koja se održava u Quitu (Ekvador) od 17. do 20. listopada 2016.

U Rezoluciji 66/207 te u skladu s dvadesetogodišnjim ciklusom (1976., 1996. i 2016.) Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila je sazvati konferenciju Habitat III kako bi dala dodatni poticaj globalnom cilju održive urbanizacije i usredotočila se na provedbu Novog programa za gradove koji se nadovezuje na istanbulski program iz 1996.

Pojedinosti

Datum objave
20. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj