Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija predložila izmjenu proračuna EU-a za kako bi se osigurala potpora osobama koje bježe iz Ukrajine

Koristeći se mogućnostima preraspodjele, ukupan iznos financijskih sredstava koja se trebaju staviti na raspolaganje za migracije i upravljanje granicama iznosi 400 milijuna eura.

Europska komisija predložila izmjenu proračuna EU-a za kako bi se osigurala potpora osobama koje bježe iz Ukrajine

Komisija je danas predložila povećanje proračuna za 2022. za 99,8 milijuna eura u obvezama. Istodobno se proračun povećava za 176 milijuna eura u plaćanjima. Sredstva će se usmjeravati putem Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI) i Instrumenta za upravljanje granicama i vize (BMVI).

Koristeći se mogućnostima preraspodjele, ukupan iznos financijskih sredstava koja se trebaju staviti na raspolaganje za migracije i upravljanje granicama iznosi 400 milijuna eura. Ta će sredstva pomoći državama članicama da pokriju troškove prvog prihvata i registracije osoba koje bježe iz Ukrajine.

Povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun i administraciju, izjavio je: Proračun EU-a i dalje donosi rezultate u području upravljanja krizom. Danas predloženim povećanjem podupiru se naše najpogođenije države članice te im se osiguravaju sredstva za zadovoljavanje potreba onih koji bježe od ruske neopravdane invazije na Ukrajinu. To je još jedan primjer solidarnosti EU-a na djelu.

Sredstvima u okviru FAMI-ja osigurat će se da osobe koje bježe iz Ukrajine mogu imati koristi od odgovarajućeg prvog prihvata, hrane, skloništa, sanitarnih uvjeta, odjeće, lijekova, pronalaska obitelji, pravne i prevoditeljske pomoći, psihosocijalnih i drugih specijaliziranih usluga potrebnih za njihovu registraciju u jednoj od država članica.

Sredstvima u okviru BMVI-ja omogućit će se nesmetana primjena postupaka na vanjskim granicama ili u njihovoj blizini, kao što su identifikacija, uzimanje otisaka prstiju, registracija, sigurnosne provjere, liječnička provjera i provjera ranjivosti državljana trećih zemalja, kao i hitne potrebe za prihvatom tijekom tih postupaka.

Današnji prijedlog izmjene proračuna sada trebaju odobriti Europski parlament i države članice EU-a u Vijeću.

Ovo je dio odgovora Komisije na rusku vojnu agresiju u Ukrajini i njezine posljedice. Globalni donatorski događaj Stand Up for Ukraine namijenjen izbjeglicama i interno raseljenim osobama pomogao je u prikupljanju 9,1 milijardu eura, od čega je Komisija donirala milijardu eura.

Potpuni pregled odgovora Komisije dostupan je na internetskim stranicama solidarnosti EU-a s Ukrajinom.

Pojedinosti

Datum objave
22. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj