Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. prosinca 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija pozdravila prve operativne korake u uspostavi europske obrambene unije

Komisija je pozdravila planove o suradnji na prvom skupu od 17 projekata obrambene suradnje u okviru stalne strukturirane suradnje (PESCO) koje je danas predstavilo 25 država članica EU-a.

defence

Predsjednik Juncker izjavio je: „U lipnju sam rekao da je vrijeme da probudimo uspavanu ljepoticu Ugovora iz Lisabona: stalnu strukturiranu suradnju. Šest mjeseci poslije upravo to se i događa. Pozdravljam korake koje su danas poduzele države članice kako bi postavile temelje europske obrambene unije. Europa ne može i ne smije našu sigurnost i obranu prepustiti drugima. Europski fond za obranu, koji je predložila Europska komisija, bit će dopuna tim nastojanjima te služiti kao dodatni poticaj za obrambenu suradnju, što će obuhvaćati i mogućnost financiranja nekih danas predstavljenih projekata.

PESCO je instrument predviđen Ugovorom o EU-u kojim se državama članicama koje to žele omogućuje intenzivnija suradnja u području obrane i sigurnosti. Od studenoga je visoku predstavnicu Federicu Mogherini 25 država članica obavijestilo o namjeri da pokrene stalnu strukturiranu suradnju u području obrane. Danas su te države članice potpisale izjavu o pripremi prvih projekata suradnje u područjima kao što su uspostava sanitetskog stožera EU-a, pomorski nadzor, podvodne bespilotne letjelice i kiberobrana. Iako je PESCO u potpunosti međuvladin instrument, Europskim fondom za obranu koji je u lipnju predložila Europska komisija državama članicama ponudit će se poticaji za suradnju na zajedničkom razvoju i nabavi obrambene opreme i tehnologija u obliku sufinanciranja iz proračuna EU-a i praktične podrške Komisije. To bi se moglo odnositi i na neke od projekata koje su države članice danas predstavile u okviru PESCO-a. Nadalje, Fondom će se u potpunosti financirati bespovratna sredstva za zajedničke istraživačke projekte. Očekuje se da će se prvi ugovori o bespovratnim sredstvima potpisati prije kraja 2017. Očekuje se da će države članice na sutrašnjem sastanku Vijeća postići dogovor o Europskom fondu za obranu.

Pojedinosti

Datum objave
11. prosinca 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj