Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. veljače 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europska komisija podupire razvoj europskog prostora obrazovanja

Ulaganje u europsko obrazovanje i osposobljavanje nužno je kako bi europsko gospodarstvo ostalo konkurentno u globalnom kontekstu. Naime, čak 65 posto djece koja su ove godine krenula u školu zaposlit će se u zanimanjima koja danas ne postoje, a 90...

Obrazovanje i ulaganje u EU

Ulaganje u europsko obrazovanje i osposobljavanje nužno je kako bi europsko gospodarstvo ostalo konkurentno u globalnom kontekstu. Naime, čak 65 posto djece koja su ove godine krenula u školu zaposlit će se u zanimanjima koja danas ne postoje, a 90 posto zanimanja zahtijevat će neku razinu digitalnih vještina. Već danas 44 posto Europljana nema potrebne digitalne vještine.

EUROPSKI PROSTOR OBRAZOVANJA

I zato, svoju viziju stvaranja europskog prostora obrazovanja do 2025. Europska je komisija iznijela u studenom prošle godine na summitu u Göteborgu, a njezini su temelji postavljeni u siječnju ove godine na Prvom europskom summitu o obrazovanju održanom u Bruxellesu na kojem je sudjelovalo 18 ministara obrazovanja iz EU-a, uključujući i Hrvatsku, te obrazovni stručnjaci i predstavnici iz cijele Europe.
- Premda je obrazovanje u nadležnosti država članica, moramo povećati suradnju na razini EU-a. Moramo iskoristiti puni potencijal obrazovanja i tako izgraditi otporna društva, stvoriti osjećaj pripadanja i ljudima omogućiti da iskuse svu raznolikost europskog identiteta. Zato želimo da se diplome priznaju u cijeloj Uniji, da europska sveučilišta bolje surađuju i da studiranje u drugoj zemlji EU-a bude lakše no ikad prije – tom je prilikom izjavio Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

ULAGANJE U OBRAZOVANJE

EU već pruža potporu nacionalnim i regionalnim tijelima te obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva putem sredstava iz raznih europskih fondova, a obrazovanje je jedan od prioriteta i u okviru Plana ulaganja za Europu.
Okosnica Plana ulaganja za Europu je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB). EFSU služi kao podrška inovativnim projektima koji imaju potrebu za pokrivanjem rizika, a potpore iz tog fonda mogu se kombinirati s drugim programima kao što je Europski socijalni fond.
- Investicije potaknute Planom ulaganja za Europu, odnosno njegovim mehanizmom, Europskim fondom za strateška ulaganja (EFSU) do 2020. povećat će Europski BDP za najmanje 0,7 posto i stvoriti više od 700.000 radnih mjesta. Usto, kombiniranje Europskih strukturnih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja omogućuje financiranje rizičnijih, ali obećavajućih projekata. Pozivam promotore projekata da razmotre tu mogućnost – izjavio je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost.

KAKO ISKORISTITI PLAN ULAGANJA U OBRAZOVANJE?

EFSU se u obrazovanju može iskoristiti na više načina: za modernizaciju školske i sveučilišne infrastrukture, za opremanje škola laboratorijskom i informatičkom opremom ili izgradnju visokotehnoloških sveučilišnih kampusa te za jačanje veza i stvaranje sinergija između obrazovanja, istraživanja i poslovnog sektora. Na taj način novoosnovana poduzeća mogu sveučilišna istraživanja pretočiti u tržišne projekte koristeći pritom povoljnije uvjete financiranja.
Više informacija: https://ec.europa.eu/education/policy/strategic-framework/investment-pl…

Primjeri korištenja EFSU u drugim zemljama članicama:

ŠPANJOLSKA
GRIFOLS BIOSCIENCE: istraživanje i razvoj u medicini Zajam od 100 milijuna eura uz jamstvo iz Plana ulaganja za Europu omogućio je ovom poduzeću provedbu istraživanja o novim načinima liječenja Alzheimerove bolesti te vaskularnih i arterijskih bolesti. Time će ojačati svoju konkurentnost te stvoriti uvjete za rast i zapošljavanje, ujedno poboljšavajući zdravlje i kvalitetu života pacijenata. FRANCUSKA
MILLIDROP: istraživanje i razvoj u biotehnologiji Poduzeće je dobilo zajam od milijun eura uz jamstvo iz Plana ulaganja za Europu za dizajn i razvoj sustava zatvaranja bakterija u kapljice vode, ispunjavajući tako rastuću potrebu za analizom mikroorganizama u industrijskim i akademskim istraživanjima i medicinskoj dijagnostici.

Pojedinosti

Datum objave
23. veljače 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj