Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak16. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija odobrila novu oznaku zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske – „Meso turopoljske svinje”

 Uzgoj turopoljskih svinja stoljećima je bio važan za egzistenciju lokalnog stanovništva.  Taj novi naziv bit će dodan na popis 1657 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda.

Meso turopoljske svinje - ZOI
DG AGRI

Komisija je odobrila dodavanje proizvoda „Meso  turopoljske svinje” kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI) iz Hrvatske. „Meso turopoljske svinje” je svježe meso i ostali jestivi dijelovi svinjskog trupa muških kastrata i ženskih životinja autohtone turopoljske pasmine turopoljska svinja. Područje proizvodnje proizvoda „Meso turopoljske svinje” ograničeno je na područje kontinentalne Hrvatske, koje obuhvaća 13 županija i grad Zagreb. „Meso turopoljske svinje” je tamnije i crvenije boje, kompaktnije mišićne teksture i s manje površinskog sekreta nego kod standardno proizvedene svinjetine. Termički obrađeno meso je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otopljene masnoće mesa.

Bogate šume, naročito hrasta, brojni vodotoci i umjerena klima Turopolja oduvijek su pogodovali razvoju svinjogojstva. Uzgoj turopoljskih svinja stoljećima je bio važan za egzistenciju lokalnog stanovništva.  Taj novi naziv bit će dodan na popis 1657 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u  bazi podataka eAmbrosia. Više informacija dostupno je na internetu na stranicama Sustava kvalitete i na našem  portalu GIView.

Pojedinosti

Datum objave
16. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj