Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija objavila statističke podatke o sigurnosti na cestama za 2016.

Sigurnost na cestama: ohrabrujući rezultati za 2016. pozivaju na ulaganje daljnjih napora u spašavanje života na cestama EU-a.

20140331_road-safety.jpg

Komisija je danas objavila statističke podatke o sigurnosti na cestama za 2016. prema kojima se broj smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine u EU-u smanjio za 2 %. Broj osoba koje su 2016. izgubile život na cestama u EU-u iznosio je 25 500, što je za 600 manje nego 2015. te za 6000 manje nego 2010. Prema procjenama Komisije na cestama je usto teško ozlijeđeno 135 000 osoba.

Nakon dvogodišnje stagnacije 2016. zabilježen je povratak pozitivnog trenda smanjenja tog broja, a u proteklih je šest godina broj smrtno stradalih u cestovnom prometu smanjen za 19 %. Taj napredak ohrabruje, no možda ipak neće biti dovoljan ako EU namjerava ostvariti svoj cilj, odnosno prepoloviti broj smrtno stradalih u cestovnom prometu od 2010. do 2020. Stoga su potrebni dodatni napori svih dionika, a posebno nacionalnih i lokalnih vlasti koje poduzimaju većinu svakodnevnih mjera kao što su provedba propisa i podizanje razine osviještenosti.

Mogućnost pogibije u sudaru razlikuje se od jedne države članice do druge. Iako se jaz svake godine smanjuje, vjerojatnost pogibije na cestama još je uvijek više nego triput veća za osobe koje žive u državama članicama s najvišim stopama smrtnosti nego za osobe koje žive u zemljama s najnižim stopama.

Komisija je 2016. jednako tako prvi put objavila podatke o teškim ozljedama u cestovnom prometu temeljene na novoj zajedničkoj definiciji iz 16 država članica koje predstavljaju 80 % stanovništva EU-a. Na temelju tih podataka Komisija procjenjuje da broj teško ozlijeđenih osoba u EU-u iznosi 135 000. Ranjivi sudionici u prometu kao što su pješaci, biciklisti i motociklisti činili su velik udio teško ozlijeđenih osoba.

Konferencija i neformalno vijeće o sigurnosti na cestama na Malti

Kao odgovor na nedavno usporavanje u smanjenju broja smrtnih slučajeva na cestama Komisija će zajedno s malteškim predsjedništvom 28. i 29. ožujka 2017. održati konferenciju dionika i ministara na Malti.

Dvodnevno događanje na kojem će se okupiti stručnjaci za sigurnost na cestama, dionici i kreatori politika prilika je za raspravu o trenutačnom stanju u području sigurnosti na cestama te o nastavku rada na smanjenju broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama. Tijekom ministarske konferencije podržat će se donošenje Izjave o sigurnosti na cestama.

Pojedinosti

Datum objave
28. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj