Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. siječnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija krenula u borbu protiv utaje poreza

Danas smo otvorili novo poglavlje u kampanji za pošteno i učinkovito oporezivanje u EU-u.

20150128_tax-avoidance_1.jpg

Prijedlozi za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza na dobit koji se temelje na globalnim standardima prošle je jeseni dogovorio OECD.

U paketu mjera za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza poziva se države članice da zauzmu čvršći i usuglašeniji stav protiv poduzeća koja nastoje izbjeći plaćanje svojeg dijela poreza te da primijene međunarodne standarde za borbu protiv smanjivanja porezne osnovice i premještanja dobiti.

Danas idemo korak dalje kako bismo ojačali povjerenje u cjelokupni porezni sustav s ciljem da postane pravedniji i učinkovitiji, izjavio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog.Ljudi moraju početi vjerovati da porezna pravila jednako vrijede za sve pojedince i poduzeća. Poduzeća moraju pošteno plaćati svoj dio poreza tamo gdje se njihova gospodarska aktivnost zaista i odvija. Europa može postati globalni predvodnik u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, zaključio je Dombrovskis.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: Svake godine gubimo milijarde eura zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Taj bi se novac mogao iskoristiti za javne usluge, škole i bolnice, ili za otvaranje novih radnih mjesta te gospodarski rast. Zbog toga građani Europe i poduzeća koji pošteno podmiruju svoje obveze na koncu plaćaju više poreze. To je neprihvatljivo i stoga radimo na rješavanju problema. Danas poduzimamo važan korak prema osiguravanju ravnopravnih uvjeta za sva poduzeća radi pravednog i učinkovitog oporezivanja koje vrijedi za sve građane Europe.

Povjerenik Moscovici predstavio je paket mjera na današnjoj konferenciji za novinare: IP-16-159

Informativni članak o paketu mjera za borbu protiv izbjegavanja plaćanja porezaPojedinosti

Datum objave
28. siječnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj