Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. veljače 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska komisija i švedsko predsjedništvo Vijeća Europske unije u ožujku će organizirati donatorsku konferenciju za stanovnike Turske i Sirije pogođene potresom

Donatorska konferencija pridonijet će mobilizaciji međunarodne zajednice s ciljem suočavanja s posljedicama ovotjednih razornih potresa.

Europska komisija i švedsko predsjedništvo Vijeća Europske unije u ožujku će organizirati donatorsku konferenciju za stanovnike Turske i Sirije pogođene potresom

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i švedski premijer Ulf Kristersson danas su najavili da namjeravaju biti domaćini donatorske konferencije u suradnji s turskim vlastima kako bi se mobilizirala sredstva međunarodne zajednice za potporu narodu Turske i Sirije nakon ovotjednog razornog potresa. Događanje će se održati u ožujku u Bruxellesu.

Sve su nas pogodili razorni učinci ovotjednog potresa u Turskoj i Siriji. Sad nam je prioritet neumorno raditi na spašavanju što većeg broja života jer mnogo je ljudi još uvijek zarobljeno u zgradama, ispod ruševina. Zato je odmah aktiviran Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kroz koji je do sad poslan 31 tim za traganje i spašavanje te pet medicinskih timova iz 23 države. No već sada šaljemo i ovu poruku narodu Turske i Sirije: EU će pružiti potporu vašim društvenim zajednicama. Jer nitko ne bi smio ostati bez podrške kad tragedija poput ove pogodi ljude”, izjavila je predsjednica von der Leyen, najavljujući donatorsku konferenciju nakon poziva švedskog premijera Kristerssona.

Premijer Kristersson izjavio je: „Potres u Turskoj i sjevernoj Siriji katastrofa je bez presedana u novije vrijeme. Razmjeri broja izgubljenih života i materijalne štete jasniji su nam iz dana u dan. Posljedice su doista strašne. Kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije Švedska želi osigurati da pomoć EU-a bude razmjerna stvarnim potrebama turskog i sirijskog naroda u ovom strašnom trenutku.

Priopćenje za medije s više informacija (na engleskom jeziku) dostupno je na ovoj poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
9. veljače 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj