Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija i države članice zajedno protiv socijalnog dampinga

Pokrenuta je europska platforma za neprijavljeni rad. Marianne Thyssen tom je prilikom izjavila:"Za nas je jasno: nema mjesta neprijavljenom radu i socijalnom dampingu u Europskoj uniji."

20160505_workers_helmet_calendar_0.jpg

Nakon odobrenja prijedloga Komisije o stvaranju platforme za poboljšanje suradnje na suzbijanju neprijavljenog rada 9. travnja 2016. danas je ta platforma i pokrenuta.

Cilj platforme jest pretvoriti neprijavljeni rad u prijavljeni rad i zajamčiti socijalnu zaštitu milijunima Europljana koji su na gubitku zbog raznih rizičnih oblika zapošljavanja, uključujući nesamostalni rad maskiran kao samozaposlenost.

Platformom će predsjedavati Komisija, a omogućit će rasprave o načinima i sredstvima poboljšanja politika i mjera koje se bave problemom neprijavljenog rada te poticati suradnju između nacionalnih tijela i drugih čimbenika, uključujući one povezane s prekograničnim aspektima neprijavljenog rada.

Platforma je usto usmjerena i na bolje informiranje javnosti o tom problemu.

Platformu čine nadležna tijela svih država članica i predstavnici socijalnih partnera iz svih djelatnosti na razini EU-a.

Govor povjerenice Thyssen u kojem je komentirala problem

Sažetak za građane

Često postavljana pitanja o platformi

Dodatne informacije na web-mjestu Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Pojedinosti

Datum objave
27. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj