Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. veljače 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija hrvatskom medu Goranski medun odobrila zaštićenu oznaku izvornosti

Med Goranski medun proizvodi se u regijama Gorskog kotara, Ogulina i Plaškog na granici između hrvatskih planinskih lanaca i Jadrana.

Europska komisija hrvatskom medu Goranski medun odobrila zaštićenu oznaku izvornosti

Komisija je danas odobrila dodavanje meda Goranski medun iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka izvornosti. Med Goranski medun proizvodi se u regijama Gorskog kotara, Ogulina i Plaškog na granici između hrvatskih planinskih lanaca i Jadrana. Posebnost Goranskog meduna je u tome što se proizvodi od medljike, a ne nektara. Medljika je slatka eksudacija koja se, pod povoljnim uvjetima, pojavljuje uglavnom na četinjačama.

Medljikovac ima karakteristična svojstva koja ga u mnogim pogledima razlikuju od cvjetnih medova: ima visok udio minerala i obično se kristalizira brže od nekih drugih sorti meda. Goranski medun kao posebna kategorija medljike jedan je od najpopularnijih hrvatskih medova te je zbog svojih specifičnih svojstava postao jedna od najpoznatijih „žigova” Gorskog kotara i doline Ogulin i Plaški, gdje se naziva posebnim izrazom „medun”. Dugogodišnja pčelarska proizvodnja na području Gorskog kotara rezultat je praktičnih znanja i vještina stanovnika koji su se pčelarstvom u ovom području bavili stoljećima.

Naziv Goranski medun dodat će se na popis 1609 poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji koji nose zaštićenu oznaku izvornosti. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia.

Više informacija o sustavima kvalitete dostupno je na ovoj poveznici, kao i na portalu Europske komisije GIView.

Pojedinosti

Datum objave
13. veljače 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj