Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska komisija drugim izdanjem obveznica u 2021. prikupila dodatnih 9 milijardi eura u okviru instrumenta SURE

Europska komisija izdala je u okviru svojeg programa EU SURE za zaštitu radnih mjesta i radnika te ublažavanje izrazito negativnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa jednu tranšu obveznica od 9 milijardi eura koja dospijeva u lipnju...

Europska komisija drugim izdanjem obveznica u 2021. prikupila dodatnih 9 milijardi eura u okviru instrumenta SURE

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Peto izdanje obveznica EU SURE još je jedna potvrda da je Unija uspješan veliki izdavatelj obveznica i zajmoprimac. Ono je i znak povjerenja da će prikupljanje sredstava za instrument NextGenerationEU biti uspješno. Izdavanje sigurnih i održivih obveznica u okviru instrumenata SURE i NextGenerationEU okosnica je naših nastojanja da podržimo oporavak EU-a i nastavimo pomagati poduzećima i građanima.

Upis ove 15-godišnje obveznice premašio je ponudu za gotovo 10 puta. Za obveznicu je određen prinos od 0,228 %, a ti se povoljni uvjeti izravno prenose na države članice korisnice. Snažno zanimanje za tu novu 15-godišnju obveznicu pokazuje koliko je velika podrška raznih ulagača Komisiji kao zajmoprimcu. To je postignuće ostvareno u kontekstu nedavne volatilnosti na tržištima kapitala i rastućih globalnih kamatnih stopa. (Ovdje pogledajte dodatne informacije o određivanju cijene transakcije).

Ovo je peto izdanje obveznica u okviru programa EU SURE. Na temelju prvih četiriju izdanja obveznica 15 država članica Unije dosad je u okviru instrumenta SURE primilo naizmjenične zajmove u iznosu od gotovo 53,5 milijardi eura. Nakon današnje transakcije 16 država članica dobit će u okviru instrumenta SURE ukupno 62,5 milijardi eura.

Komisija će izdavanjem obveznica EU SURE u 2021. nastojati prikupiti dodatnih 25 milijardi eura.

Tijekom godine Komisija bi trebala pokrenuti i zaduživanje u okviru instrumenta za oporavak NextGenerationEU, čija je vrijednost 750 milijardi eura (u cijenama iz 2018.) ili oko 800 milijardi u tekućim cijenama, kako bi se pridonijelo izgradnji zelenije, digitalnije i otpornije Europe.

Kontekst

Komisija je predložila financijsku potporu u ukupnom iznosu od 90,6 milijardi eura za 19 država članica. Očekuje se da će Vijeće uskoro odobriti predloženih 230 milijuna eura za Estoniju.

Komisija je nakon prvih četiriju izdanja obveznica EU SURE dosad isplatila ukupno 53,5 milijardi eura za 15 država članica Unije: Italiju, Španjolsku, Poljsku, Grčku, Hrvatsku, Litvu, Cipar, Sloveniju, Maltu, Latviju, Belgiju, Rumunjsku, Mađarsku, Portugal i Slovačku.

Upis svih obveznica izdanih u okviru instrumenta SURE višestruko je premašio ponudu, većinom u dvoznamenkastim vrijednostima, a izdanje je privuklo brojne ulagače iz Unije i cijelog svijeta, čime su ostvareni vrlo povoljni cjenovni uvjeti.

Obveznice koje Unija izdaje u okviru instrumenta SURE imaju oznaku obveznice s društvenim učinkom. Time se ulagačima jamči da će mobilizirana sredstva poslužiti za financiranje projekata za dobrobit društva.

Prikupljena sredstva stavljaju se na raspolaganje državama članicama korisnicama u obliku zajmova kako bi im se pomoglo da pokriju troškove izravno povezane s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera donesenih kao odgovor na pandemiju.

Više informacija

Tehničko priopćenje za medije

Prezentacija za ulagače

Okvir za obveznice s društvenim učinkom

Internetske stranice instrumenta SURE

Internetske stranice o EU-u kao zajmoprimcu

Pojedinosti

Datum objave
10. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj