Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. rujna 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europska komisija dodijelila je nagrade dobitnicima nagrade EU-a za sigurnost proizvoda

Europska komisija danas je proglasila pobjednike nagrade EU-a za sigurnost proizvoda 2021. Jedanaest poduzeća iz osam različitih zemalja dobilo je priznanje zbog svoje inovativnosti i ulaganja u zaštitu potrošača. U svojem je drugom izdanju nagrada...

Europska komisija dodijelila je nagrade dobitnicima nagrade EU-a za sigurnost proizvoda

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe koji je bio domaćin svečanosti dodjele nagrada, izjavio je: „Dobitnici nagrade EU-a za sigurnost proizvoda podižu ljestvicu inovacija koje proizvode čine sigurnijima. Nadam se da će njihova nastojanja da zaštite europske potrošače nadahnuti druga poduzeća. Nagrada svjedoči o vještinama, domišljatosti i viziji ljudi koji rade u tim organizacijama.”

Dobitnici nagrade EU-a za sigurnost proizvoda 2021. jesu:

Zlatne, srebrne i brončane nagrade dobilo je šest malih i srednjih poduzeća (MSP-ovi) i pet velikih poduzeća koja su postigla izvrsne rezultate u zaštiti ranjivih skupina potrošača ili u kombiniranju sigurnosti i novih tehnologija.

ZAŠTITA SIGURNOSTI RANJIVIH SKUPINA POTROŠAČA

MSP-ovi

DOBITNIK ZLATNE NAGRADE: T.FIRST POOL SAFETY LTD (Cipar) za promicanje sigurnosti bazena linijom povoljnih i sigurnih ograda koje su jednostavne za upotrebu.
DOBITNIK SREBRNE NAGRADE: ONANOFF EUROPE BV (Nizozemska) za zaštitu dječjih ušiju uz inovativne značajke sigurnosti slušalica i edukaciju o navikama sigurnog slušanja.
DOBITNIK BRONČANE NAGRADE: BESAFE (Norveška) za proizvodnju još sigurnijih autosjedalica za djecu s pametnim i jednostavnim sustavom zatezanja pojasa.

Velika poduzeća

DOBITNIK ZLATNE NAGRADE: IKEA OF SWEDEN AB (Švedska) za liniju povoljnih kućanskih proizvoda namijenjenu pružanju podrške sigurnosti ranjivih potrošača.
DOBITNIK SREBRNE NAGRADE: MAXI-COSI – DOREL JUVENILE (Nizozemska) za kombiniranje sigurnosti autosjedalice za djecu s udobnošću kolica.
DOBITNIK BRONČANE NAGRADE: TAMPAX – PROCTER & GAMBLE (Francuska) za proizvodnu inovativnost i edukativne kampanje kojima se promiče sigurna upotreba tampona među tinejdžerima.

KOMBINIRANJE SIGURNOSTI I NOVIH TEHNOLOGIJA

MSP-ovi

DOBITNIK ZLATNE NAGRADE: TERRAINQ SOLUTIONS (Njemačka) za poboljšanje sigurnosti proizvoda na internetskim prodajnim mjestima kroz sustav koji automatski provjerava tehničku dokumentaciju.
DOBITNIK SREBRNE NAGRADE: SPREAD & COLE (Francuska) za suradničku platformu za brže i učinkovitije uklanjanje opasnih proizvoda.
DOBITNIK BRONČANE NAGRADE: LUDO PLAYGROUNDS (Grčka) za pružanje veće sigurnosti dječjih igrališta zahvaljujući upotrebi pametne tehnologije koja otkriva sigurnosne probleme.

Velika poduzeća

DOBITNIK ZLATNE NAGRADE: TO.TEM (Italija) za poticanje sigurne i zelene mobilnosti integriranjem tehnologije upozorenja na sudar u eSkutere.
DOBITNIK SREBRNE NAGRADE: POSITEC (Njemačka) za proizvodnju automatiziranih kosilica za travu koje su sigurnije za djecu i životinje zbog pametne i revolucionarne tehnologije.

Kontekst

Nagrada EU-a za sigurnost proizvoda, koju Europska komisija dodjeljuje svake dvije godine, slavi poslovne inicijative koje dodatnim naporima štite potrošače i podižu ljestvicu sigurnosti potrošačkih proizvoda diljem EU-a. Za sudjelovanje u drugom izdanju nagrade EU-a za sigurnost proizvoda mogla su se prijaviti poduzeća iz država članica EU-a te iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške. Prijave su poslala mala i velika poduzeća iz 15 različitih europskih zemalja. Nakon provjere prihvatljivosti povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za politiku i sigurnost odabralo je finaliste u svakoj kategoriji. Svi finalisti prošli su provjeru na temelju međunarodno priznatih kriterija korporativne društvene odgovornosti. Dobitnici su izabrani na temelju četiriju čimbenika: inovaciji, učinku, potencijalu inspiracije i postupcima poduzeća kojima se osigurava sigurnost proizvoda.

Više informacija

Nagrada EU-a za sigurnost proizvoda

Pobjednici 2021.

Sigurnost potrošačkih proizvoda

Kontakt za zahtjeve medija

Pojedinosti

Datum objave
30. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj