Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. siječnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Europska komisija čeka svoje stažiste

U tijeku su prijave za stažiranje u Europskoj komisiji u jesenskom izdanju za 2016.! Prijaviti se možete do petka, 29. siječnja u 12:00 sati....

shutterstock-107714891_1.jpg

Stažiranje u Europskoj komisiji je prilika za učenje i rad u institucijama EU-a. To je također izvrsna prilika za stjecanje dragocjenog iskustvo, koje zahtijeva mnogo poslodavaca koji očekuju kandidate koji su u stanju učiniti više no samo završiti studij.

Osobama koje podnose zahtjev za stažiranje u Europskoj komisiji ne treba prethodno iskustvo.

Potrebna vam je sveučilišna diploma (najmanje je stupanj prvostupnika) i znanje jednog od službenih jezika Europske unije (među njima i hrvatski jezik) engleski, francuski ili njemački na razini C1/C2.

Većina uspješnih kandidata svoj staž će odraditi u jednoj od niza općih uprava Europske komisije u Bruxellesu. Međutim, moguć je rad i u Luksemburgu i predstavništvima Europske komisije u jednoj od država članica.

U slučaju potonjeg, trebali biste znati da svi uredi nisu u mogućnosti primiti pripravnike u isto vrijeme. Može se, primjerice, dogoditi da kandidat kao preferirano mjesto navede Lisabon, ali to neće biti moguće u okviru zadanog vremena.

U jednoj godini objavljujemo dva izdanja stažiranja u Europskoj komisiji u trajanju od pet mjeseci , od listopada do veljače i od ožujka do kraja srpnja. Tijekom stažiranja, kandidati primaju mjesečnu plaću od oko 1.000 eura (neto) i rade puno radno vrijeme ili 8 sati dnevno.

Trenutno traju prijave za jesensko izdanje u 2016.

Postupak odabira sastoji se od tri koraka:

1. Popunjavanje obrasca koji potražite na web-mjestu: www.ec.europa.eu/stages .

Dovoljno je da navedete osnovne informacije kao što su završen studij, jezične vještine ili eventualno stečeno iskustvo. Uz ovaj obrazac potrebno je priložiti i kratko motivacijsko pismo kojim objašnjavate zašto ste "vi" najbolji kandidat / kandidatkinja za stažiranje. Objašnjenje potražite u FAQ odjeljku, gdje ćete lako pronaći i informacije o kriterijima za izbor kandidata.

Obrazac sadrži i opis svakog tematskog područja stoga je nužno navesti i izbor. Mi ne odlučujemo u kojoj općoj upravi želite odraditi svoj staž ali nas zanima profil koji ste naveli kako biste se uklopili u odgovarajuće područje.

Prije no pošaljete svoju prijavu provjerite da li su svi traženi podatci u obrascu ispunjeni.

2. Predodabir

2800 najboljih kandidata bit će pozvano na podnošenje elektroničke verzije certifikata, diploma i ostalih dokumenata koji potvrđuju informacije navedene u popunjenom obrascu.

3. Plava knjiga i izbor pripravnika

Uspješni kandidati upisat će se u tzv. Plavu knjigu uz dodjelu posebnog broja. Među uspješnim kandidatima opće uprave i uredi Europske komisije odabrat će oko 600 kandidata čiji profili odgovaraju određenim pozicijama.

Ponekad se kandidate kontaktira putem telefona. Broj kandidata koji se bira iz svake zemlje EU-a odgovara broju stanovništva i broju zahtjeva za stažiranje.

Ovo jedinstveno iskustvo rada u institucijama EU-a uživa ugled kao jedan od najboljih programa stažiranja u svijetu.

Potrebno je zapamtiti da se stažiranje može odraditi samo jednom i da ne dovodi do automatskog zapošljavanja u Europskoj komisiji. Za to služi Europski ured za odabir osoblja (EPSO).

Praktično iskustvo pri ovakvom zapošljavanju donosi iskustvo rada u već iskusnom okruženju (timski rad) gdje se odrađuju zanimljivi i odgovorni poslovi što vam u konačnici daje odgovor da li je karijera u Europskoj komisiji za vas.

Stažiranje u Europskoj komisiji će vam omogućiti bolje razumijevanje vlastitih očekivanja s obzirom na budući rad i odnos s budućim poslodavcem. To je također dobra prilika da provjerite da li vam rad u međunarodnom okruženju odgovara.

Što čekate? Prijavite se !

Sretno!

Pojedinosti

Datum objave
26. siječnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj