Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska građanska inicijativa: Komisija predložila produljenje rokova zbog pandemije koronavirusa

Zbog pandemije koronavirusa Komisija je danas predložila da se prilagode određeni rokovi za prikupljanje, provjeru i analizu europskih građanskih inicijativa. Predložene mjere su privremene i njima se nastoje riješiti izazovi s kojima se organizatori...

Europska građanska inicijativa: Komisija predložila produljenje rokova zbog pandemije koronavirusa

Za sve inicijative koje su bile u tijeku 11. ožujka 2020., na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju koronavirusa globalnom pandemijom, Komisija predlaže produljenje razdoblja za prikupljanje izjava o potpori za 6 mjeseci. Inicijative koje su pokrenute nakon 11. ožujka, a prije 11. rujna trebale bit će razmjerno produljene. To znači da će jednogodišnje razdoblje prikupljanja podataka započeti tek 11. rujna, no europske građanske inicijative mogu početi prikupljati potpise i prije tog datuma.

Komisija može uvesti daljnja produljenja razdoblja prikupljanja u slučaju kontinuirane primjene nacionalnih mjera u odgovor na pandemiju ili novog jačanja pandemije. Konačno, prijedlogom Komisije omogućuju se produljenja do 3 mjeseca za provjeru inicijativa čiji postupak prikupljanja je dovršen. Mogućnost produljenja postojat će i za fazu ispitivanja. Predložene privremene mjere sada trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće. Tekst prijedloga dostupan je na internetu, a više informacija dostupno je na internetskoj stranici Europske građanske inicijative.

Pojedinosti

Datum objave
20. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj