Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. veljače 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučila registrirati inicijativu za europski nogomet i druge sportove

Komisija je danas odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom Win It On The Pitch („Pobijedi na terenu”).

nogomet

Komisija je danas odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom Win It On The Pitch („Pobijedi na terenu”).

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju na zaštitu europskog modela sporta, koji se „temelji na vrijednostima, solidarnosti, održivosti i otvorenom natjecanju”. Od Komisije traže da donese preporuku kojom će se državama članicama dati okvir i smjernice za djelovanje u cilju „zaštite europskog modela nogometa, prepoznavanja vrijednosti sporta u europskom društvu, priznavanja posebne prirode sporta u pravilima EU-a o tržišnom natjecanju te jačanja vizije i dugoročne politike EU-a o budućnosti i upravljanju europskim sportom”.

Budući da zahtjev za registraciju ove europske građanske inicijative ispunjava formalne uvjete utvrđene u relevantnim propisima, Komisija smatra da je pravno dopuštena. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Daljnje mjere

Nakon današnje registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija se treba izjasniti. Može postupiti po zahtjevu ili ga odbiti, ali svoju odluku treba obrazložiti. Više informacija nalazi se ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
2. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj