Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. travnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučila registrirati dvije građanske inicijative

Europska komisija danas je odlučila registrirati dvije europske građanske inicijative: „Civil Servant Exchange Program” (program razmjene državnih službenika) i „Green Garden Roof Tops” (zeleni krovni vrtovi).

Europska građanska inicijativa: Komisija odlučila registrirati dvije građanske inicijative

Organizatori inicijative „Civil Servant Exchange Program” pozivaju Komisiju da pokrene program razmjene i osposobljavanja državnih službenika država članica Europske unije. Cilj programa bio bi državnim službenicima ponuditi radno iskustvo u sličnoj službi u drugoj državi članici u trajanju od 2 do 12 mjeseci.

Organizatori inicijative „Green Garden Roof Tops” pozivaju Komisiju da podupre stvaranje zelenih vrtnih površina na krovovima poduzeća. Na taj bi način neiskorišteni krovovi mogli doprinijeti zdravijem okolišu.

Komisija smatra da su obje inicijative pravno prihvatljive jer ispunjavaju potrebne uvjete te ih je odlučila registrirati. U ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijativa.

Sljedeći koraci

Nakon današnjeg registriranja inicijativa organizatori mogu početi s prikupljanjem potpisa potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati. Može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili to odbiti, a u svakom slučaju mora obrazložiti odluku.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na politički program. Službeno je pokrenuta u travnju 2012.

Ako europsku građansku inicijativu nakon službene registracije podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravne akte u područjima u kojima za to ima ovlasti.

Inicijativa je prihvatljiva ako ispunjava sljedeće uvjete: 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, 2. nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća te 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Komisija je dosad registrirala ukupno 78 europskih građanskih inicijativa, a odbila 26 jer nisu ispunile uvjete.

Više informacija

Internetske stranice europske građanske inicijative

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Forum europske građanske inicijative

Kampanja #EUTakeTheInitiative

Pojedinosti

Datum objave
21. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj