Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. svibnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 8 min

Europa Nostra nagrada 2018. za Muzej Sinjske alke

Dobitnike nagrade EU-a za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018. danas su proglasile Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu. Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika...

Nagrada Europa Nostra

U ovogodišnjim se nagradama, kao poseban doprinos 2018.– Europskoj godini kulturne baštine, posebice naglašava dodana vrijednost EU-a odabranih postignuća u području baštine. Dobitnicima će biti odano priznanje na istaknutoj svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini.

Građani iz cijele Europe i ostatka svijeta sada mogu glasovati putem interneta za nagradu javnosti te mobilizirati potporu nagrađenim postignućima iz svoje ili neke druge zemlje EU-a.

Muzej Sinjske alke, HRVATSKA

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju u Hrvatskoj. Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke. Zahvaljujući otvaranju muzeja, posjetitelji sada imaju priliku doživjeti Sinjsku alku tijekom cijele godine, a oni koji su s njom već upoznati mogu dobiti novi uvid u povijest i značaj običaja. Muzej je pokrenut i pretežno financiran od strane Viteškog alkarskog društva Sinj, a sufinanciran je i sredstvima Vlade Republike Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave.

Za vrijeme natjecanja alkari u punom galopom jašu na konjima trkalištem i ciljaju kopljem prema željeznom prstenu koji visi na užetu. Ime prstena je 'alka' - riječ s turskim korijenom, a ona odražava i sjecište ovdje prisutnih kultura Istoka i Zapada. Natjecanje svake godine označava trenutak sudjelovanja i okupljanja cijele zajednice u pripremi mnogobrojnih aspekata koji doprinose očuvanju običaja.

Muzej pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti. Kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor posjetitelj ima priliku upoznati se s odorom, opremom i oružjem koje se koristi u Alki. Posjetitelj također može pregledavati bogatu digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina. "Ovaj projekt proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije", istaknuo je ocjenjivački sud.

Muzej je namijenjen svim dobnim skupinama, a posebno je usmjeren na prenošenje tradicije djeci i mladima. Iz sličnih razloga organiziraju se edukativne radionice i predavanja za lokalne stanovnike kako bi se zaštitila i očuvala stara tradicija i obrti povezani sa Sinjskim alkom, koji potječu iz Sinja i iz drugih krajeva Hrvatske, Europe i Azije. Ocjenjivački sud je naglasio ovaj aspekt, ističući kako je "muzej postao žarište aktivnosti i ima za cilj zadržati nematerijalnu tradiciju živom kroz specifične obrazovne programe, unaprijeđene složenom izložbom muzeja". Rad Muzeja Sinjske Alke dao je vidan doprinos razvoju i unapređenju turističke infrastrukture u gradu Sinju i očuvanju ove važne baštine.

Slijede neke od izvanrednih „priča o uspjehu” u području europske baštine nagrađenih 2018.: obnova crkve iz bizantskog doba u Grčkoj s jedinstvenim nizom freski iz 8. i 9. stoljeća, omogućena plodnom suradnjom grčkih i švicarskih organizacija; razvoj nove metode očuvanja baštine europskih povijesnih kuća, rezultat zajedničkog pothvata pet institucija iz Francuske, Italije i Poljske; predanost međunarodne mreže nevladinih organizacija koje se zalažu za zaštitu Venecije već preko 30 godina; te uspostava javnog obrazovnog programa koji svoj djeci i mladima u Finskoj omogućuje da sudjeluju u aktivnostima povezanima s njihovom kulturnom baštinom, što bi moglo biti nadahnuće sličnim inicijativama u cijeloj Europi.

„Kulturna baština u svim svojim različitim oblicima jedna je od najvećih dragocjenosti Europe. Njome se grade mostovi među ljudima i zajednicama te između prošlosti i budućnosti. U središtu je našeg identiteta kao Europljana i ima ključnu ulogu u poticanju društvenog i gospodarskog razvoja. Čestitam dobitnicima nagrade EU-a za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018. i njihovim timovima na izvanrednom i inovativnom radu. Zahvaljujući njihovoj nadarenosti i posvećenosti brojna su blaga europske kulturne baštine zaštićena i revitalizirana. Važno je reći da njihov rad omogućuje ljudima iz svih sredina da otkriju, istraže i upoznaju našu bogatu kulturnu baštinu, što je potpuno u duhu Europske godine kulturne baštine koju obilježavamo 2018.,” rekao je Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

„Od srca čestitam ovogodišnjim „prvacima baštine”, odabranim dobitnicima nagrade EU-a za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra. Iznimne vještine, kreativnost, predanost i velikodušnost tolikog broja profesionalaca u području baštine, dobrovoljaca i pomagača iz cijele Europe ostavili su dubok dojam na nas. Zaslužuju svaku pohvalu i daljnju potporu. Naši dobitnici živi su dokaz da je naša kulturna baština puno više od uspomene na našu prošlost, ona je ključna za razumijevanje naše sadašnjosti i resurs za našu budućnost. Stoga moramo iskoristiti Europsku godinu kulturne baštine kako bismo spoznali koju vrijednost za budućnost Europe ima naša dijeljena kulturna baština!”, rekao je Plácido Domingo, čuveni operni pjevač i predsjednik Europe Nostre.

Neovisni stručni žiriji pregledali su više od 160 prijava koje su podnijeli pojedinci i organizacije iz 31 zemlje iz cijele Europe.

Dobitnicima će biti odano priznanje na svečanoj dodjeli Europske nagrade za baštinu, čiji će domaćini biti europski povjerenik Tibor Navracsics i maestro Plácido Domingo, a održat će se 22. lipnja uvečer u berlinskom kongresnom centru. Sedam dobitnika velike nagrade (od kojih će svaki primiti 10 000 eura) i dobitnik nagrade javnosti bit će proglašeni tijekom svečane dodjele, koju će svojom prisutnošću uveličati Predsjednik Savezne Republike Njemačke Dr. Frank-Walter Steinmeier u svojstvu pokrovitelja Europske godine kulturne baštine u Njemačkoj.

Dobitnici će predstaviti svoja postignuća u području baštine na Izložbi izvrsnosti 21. lipnja na Forumu Allianz.

Dat će svoj doprinos i različitim drugim događajima u okviru europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini pod naslovom „Razmjena baštine – razmjena vrijednosti” od 18. do 24. lipnja u Berlinu. Taj sastanak na vrhu, koji zajednički organiziraju Europa Nostra, Njemački odbor za kulturnu baštinu (DNK) i Zaklada za prusku kulturnu baštinu (SPK), ima za cilj promicanje ambiciozne europske agende i akcijskog plana za kulturnu baštinu kao trajne ostavštine Europske godine kulturne baštine.

Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu / nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine. Od pokretanja dodjelu i izbor nagrada vodi organizacija Europa Nostra. Nagrada slavi i promiče najbolje postupke očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volontiranja, obrazovanja i komunikacije. Na taj način pridonosi većem javnom priznanju kulturne baštine kao strateškog resursa europskog gospodarstva i društva. Nagradu podupire program Europske unije Kreativna Europa.

U proteklih 16 godina, organizacije i pojedinci iz 39 zemalja podnijeli su ukupno 2883 prijava. Od 2002. godine neovisno stručno povjerenstvo odabralo je i nagradilo 485 projekata iz 34 zemlje. U skladu s brojem prijava, Španjolska je prva na listi sa 64 nagradom. Ujedinjeno Kraljevstvo je na drugom mjestu sa 60 nagrada, Italija je na trećem mjestu s osvojenih 41 nagrada. Ukupno je dodijeljeno 102 Velikih nagrada (Grand Prix) u vrijednosti od 10.000 eura, koje su bile predstavljene kao izvanredne baštinske inicijative, a odabrane su među nagrađenim projektima.

Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu / nagrada Europa Nostra ojačala je sposobnosti sektora zaštite baštine u Europi, ističući najbolje postupke, potičući prekogranične razmjene znanja te povezujući različite dionike u šire mreže kontakata. Također donosi mnoge dobrobiti za pobjednike: veću (inter)nacionalnu prepoznatljivost, poboljšanje mogućnosti financiranja te povećanje broja posjetitelja. Osim toga, podiže se svijest javnosti o našoj zajedničkoj baštini, istovremeno ističući istinski europski identitet. Nagrada je stoga ključni alat za promicanje europske baštine.

Europa Nostra je paneuropsko udruženje organizacija civilnog društva koje djeluju na području baštine, a podupire je i široka mreža javnih institucija, privatnih tvrtki i pojedinaca. Djelujući u više od 40 zemalja Europe, organizacija je glas civilnoga društva posvećen očuvanju i promicanju europske kulturne i prirodne baštine. Organizacija Europa Nostra osnovana je 1963. godine, a danas je prepoznata kao najvažnija mreža organizacija posvećenih očuvanju baštine u Europi. Plácido Domingo, svjetski poznati operni pjevač i dirigent, predsjednik je te organizacije.

Cilj kampanja organizacije Europa Nostra je spašavanje ugroženih europskih spomenika, mjesta i krajolika, a posebno kroz program „Sedam najugroženijih“. Nagradom Europske unije za kulturnu baštinu / nagradom Europa Nostra, slavi se izvrsnost. Nagrada također pridonosi oblikovanju i provedbi europskih strategija i politika vezanih uz baštinu, i to strukturiranim dijalogom s europskim institucijama i koordinacijom Saveza europske baštine 3.3.

Kreativna Europa je novi program Europske unije za potporu kulturnog i kreativnog sektora kojim se omogućuje veći doprinos stvaranju radnih mjesta i napretku. S proračunom od 1,46 milijardi eura (od 2014. do 2020. godine) program Kreativna Europa podupire organizacije na području baštine, izvedbene umjetnosti, likovnih umjetnosti, interdisciplinarnih umjetnosti, izdavaštva, filma, televizije, glazbe i videoigara, kao i desetke tisuća umjetnika, kulturnih i audiovizualnih profesionalaca. Financijska će im sredstva omogućiti da rade diljem Europe, da dopru do nove publike i razvijaju vještine potrebne u digitalnom dobu.

Pojedinosti

Datum objave
15. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj