Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Eurobarometar pokazao rekordnu javnu potporu euru i uvođenju pravila zaokruživanja

Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra koje je provela Europska komisija, javna potpora euru dosegla je dosad najvišu razinu. Rekordnih 80 % ispitanika smatra da je euro dobar za EU, a 70 % ispitanika smatra euro dobrim za svoju zemlju.

Eurobarometar pokazao rekordnu javnu potporu euru i uvođenju pravila zaokruživanja

Istraživanje Eurobarometra provedeno je na 17 700 ispitanika iz 19 država članica europodručja između 22. i 29. ožujka 2021. Istraživanje Eurobarometra i rezultati zasebnog otvorenog javnog savjetovanja pokazuju da sve veći broj građana podržava pravila zaokruživanja i ukidanje kovanica od jednog i dva centa. Istraživanje Eurobarometra pokazuje da se 67 % javnosti zalaže za ukidanje eurokovanica od jednog i dva centa obveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupnje. Za to postoji većinska potpora u svih 19 država članica europodručja.

Sažetak otvorenog javnog savjetovanja o pravilima zaokruživanja pokazuje da 72 % ispitanika smatra da kovanice od jednog i dva centa nisu korisne, a 71 % smatra da bi trebalo uvesti pravila zaokruživanja na najbližih pet centi.

Većina ispitanika smatra da bi pravila zaokruživanja trebala biti obvezna (71 %) i usklađena u europodručju (77 %). Javnim savjetovanjem prikupljeno je 17 033 odgovora. Javno savjetovanje održano je od 28. rujna 2020. do 11. siječnja 2021. Istraživanje Eurobarometra dostupno je ovdje. Rezultati javnog savjetovanja o pravilima zaokruživanja dostupni su ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
27. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj